9/9/10

Οι νόμοι της φυσικής δεν είναι σωστοί!

Νέα πειραματικά δεδομένα υποστηρίζουν την άποψη ότι οι νόμοι της φυσικής που ισχύουν στην περιοχή του σύμπαντος που ζούμε δεν είναι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν σε μια άλλη απομακρυσμένη περιοχή.
Αυτή η αντιφατική διαπίστωση προέρχεται από μετρήσεις που δείχνουν ότι μια από τις παγκόσμιες σταθερές που χρησιμοποιεί η φυσική  έχει διαφορετικές τιμές σε διαφορετικά μέρη του σύμπαντος!
Άν αυτό είναι σωστό, τότε καταρρίπτεται η αρχή της ισοδυναμίας του Einstein, σύμφωνα με την οποία οι νόμοι της φυσικής είναι παντού οι ίδιοι.
"Αυτή η ανακάλυψη ήταν μεγάλη έκπληξη για όλους" λέει ο John Webb του πανεπιστημίου της νέας νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία. Ο Webb ηγείται της ομάδας που δημοσίευσε την εργασία της στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Physical Review Letters. Ακόμη πιο εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι η μεταβολή της σταθεράς εξαρτάται από τον προσανατολισμό, δημιουργώντας μια "προτιμώμενη κατεύθυνση" ή έναν άξονα κατά μήκος του σύμπαντος.
Την ιδέα αυτή απέρριψε πριν από 105 χρόνια από τον Einstein, δημιουργώντας έτσι την ειδική  θεωρία της σχετικότητας.
Στο επίκεντρο αυτής της νέας μελέτης είναι η σταθερά της λεπτής υφής,....
που συμβολίζεται με το ελληνικό άλφα και η τιμή της είναι: α=1/137.
Αυτός ο αριθμός προσδιορίζει την ένταση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ ύλης και φωτός.
Πριν από μια δεκαετία, ο Webb χρησιμοποιώντας τις παρατηρήσεις από το τηλεσκόπιο Keck στη Χαβάη, ανέλυσε το φως απομακρυσμένων γαλαξιών που ονομάζονται quasars
Τα δεδομένα απέδειξαν ότι η τιμή της σταθεράς α ήταν ελάχιστα μικρότερη όταν οι quasars εξέπεμπαν φως, το οποίο χρειάστηκε 12 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στα τηλεσκόπια της γης.
Τώρα, χάριν των δεδομένων από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) στη Χιλή, το οποίο βλέπει σε μια διαφορετική περιοχή του ουρανού, ο  Webb θεωρεί ότι η σταθερά α, μεταβάλλεται στον χώρο και όχι στον χρόνο.
Οι μετρήσεις του VLT αποδεικνύουν ότι η τιμή της σταθεράς α είναι ελάχιστα μεγαλύτερη απ' ότι στη γη.
Και στις δυο περιπτώσεις η διαφορά είναι περίπου στο  ένα εκατομμυριοστό της τιμής που έχει στην περιοχή μας.
Επιπλέον, η ανάλυση αποδεικνύει ότι οι μεταβολές δεν είναι τυχαίες αλλά έχουν μια δομή παρόμοια με του ραβδόμορφου μαγνήτη.
Το σύμπαν μοιάζει να έχει μεγαλύτερο α στη μια κατεύθυνση και μικρότερη στην άλλη.
Η γη βρίσκεται κάπου στο μέσο των οριακών τιμών του α.
Ας σημειωθεί ότι στην περιοχή του γαλαξία μας, η σταθερά α έχει ακριβώς την τιμή που επιτρέπει στην  χημεία τη δημιουργία ζωής. Αν η τιμή της σταθεράς προς στιγμήν, αυξανόταν κατά 4% τότε τα άστρα δεν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν άνθρακα, κάνοντας έτσι την βιοχημεία αδύνατη.
Ακόμη κι αν τα αποτελέσματα γίνουν αποδεκτά προς δημοσίευση, θα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αποδεκτά από άλλους επιστήμονες, διότι οι νόμοι της φυσικής θα πρέπει να επαναδιατυπωθούν.
Διαβάστε περισσότερα στη διεύθυνση: 
http://www.newscientist.com/article/dn19429-laws-of-physics-may-change-across-the-universe.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου