23/10/10

To πόκερ ως κβαντική φυσική

Το σκάκι είναι σαν την κλασική μηχανική.
Το πόκερ είναι σαν την κβαντική φυσική.
Στο πόκερ δεν υπάρχει μια μοναδική σωστή κίνηση.
Υπάρχει μια κατανομή πιθανότητας των σωστών κινήσεων.
Το ιδιαίτερα έγκυρο, επιστημονικό περιοδικό «Discover» δημοσίευσε στο τελευταίο του τεύχος ένα άρθρο για το πόκερ, με τίτλο «Big Game Theory».
Η Τζένιφερ Ουελέτ που επιμελείται του κειμένου, ξεκινά με την ερώτηση «Τι είναι αυτό που κάνει τους φυσικούς να παίζουν πόκερ ασταμάτητα;». Και η απάντηση στο ερώτημά της έρχεται καταρχάς από τον άντρα της, τον κοσμολόγο και φανατικού του αθλήματος, Σον Κάρολ.
Πάντως, ο καλύτερος φυσικός παίκτης πόκερ στον κόσμο είναι ο Μάικλ Μπίνγκερ (φωτ.) Ο Μπίνγκερ έχει Ph.D. από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ κι έχει βγει τρίτος στο Main Event του WSOP το 2006. Επιπλέον, έχει κέρδη από live τουρνουά που ξεπερνούν τα $6.500.000!
Ο Ολλανδός Μαρσέλ Βονκ είναι, επίσης, ένας ακόμα παίκτης που συνδυάζει την καριέρα ως φυσικός με το πόκερ. Ο Βονκ κατέκτησε φέτος και το πρώτο....
του bracelet κερδίζοντας το $1.000 No Limit Hold'em Event #54 του WSOP, για $570.960. Τίποτα δε φαίνεται να είναι τυχαίο...
H εξίσωση που υπολογίζει την πιθανότητα για φλος ρουαγιάλ (2 φύλλα στο χέρι και 3 από τα 5 κοινά στο τραπέζι)
Ο ίδιος σε δηλώσεις του αναφέρει: «Τόσο η φυσική, όσο και το πόκερ προσελκύει ανθρώπους που τους… αρέσει να λύνουν πολύπλοκα προβλήματα. Και τα απαιτούμενα προσόντα είναι παρόμοια: οι ικανότητες στα μαθηματικά, η ικανότητα να προβλέπεις πρόσωπα και καταστάσεις, η υπομονή να παραμείνεις καθισμένος σ’ ένα μέρος μέχρι να εκπληρώσεις το στόχο σου και η ικανότητα να μην πτοείσαι και να ξεκινάς από την αρχή, όταν μια προσπάθειά σου αποτύχει».
Το ενδιαφέρον άρθρο απευθύνεται τόσο σε άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με το πόκερ, αλλά παράλληλα περιέχει διαφωτιστικά στοιχεία και για έμπειρους παίκτες.
Άλλωστε, αξίζει να αναφέρουμε πως ο πρωτοπόρος σε θεωρίες παιχνιδιών με τράπουλα, ο μαθηματικός Τζον Βον Νιούμαν, έχει δηλώσει θαυμαστής του πόκερ και της τέχνης της μπλόφας: «Ακόμα και η ίδια η ζωή είναι γεμάτη από μπλόφες, από μικρές τακτικές… εξαπάτησης».
Mπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο για τη σχέση φυσικής και πόκερ, την ικανότητα πολλών επιστημόνων να προσαρμόζονται στο πολύπλοκο αυτό παιχνίδι, αλλά και τις αναπόφευκτες στατιστικές ανωμαλίες εδώ.
 http://sport24.gr/Sports/poker/to_poker_ws_episthmh.594543.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου