28/2/10

ΡΙΝΙΣΜΑΤΑ ΣΙΔΗΡΟΥ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ

.........
========>

TO ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

.........
========>

Δημήτρης Νανόπουλος

Πολλές φορές γελάω με τις διαδρομές του μυαλού. Επιλέγει να φθάσει στο Κουκάκι μέσω Κηφισιάς
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΛΑΣ | Κυριακή 4 Ιανουαρίου 1998
Ο ακαδημαϊκός
Στο πρώτο φύλλο της χρονιάς «Το άλλο Βήμα» φιλοξενεί έναν άνθρωπο που τα τελευταία 30 χρόνια έχει ταχθεί στην υπηρεσία του μέλλοντος, άρα στην υπηρεσία του ανθρώπου. Ο Δημήτρης Νανόπουλος δεν είναι ευρέως γνωστός, όσο η Καίτη Γαρμπή για παράδειγμα ή η Ρούλα Κορομηλά. Είναι όμως ένα από τα πιο ισχυρά επιστημονικά μυαλά της εποχής μας. Φυσικός επιστήμονας, που γεννήθηκε Ελληνας, έφυγε και διέπρεψε εκτός Ελλάδος... εκεί όπου τα μυαλά ανθούν, εκεί όπου τα μυαλά νιώθουν απαραίτητα, εκεί όπου το καλό διακρίνεται και ξεχωρίζει, ξεφεύγει από τη μετριότητα του «δεν βαριέσαι, αργά ή γρήγορα όλοι θα πεθάνουμε». Ο κ. Νανόπουλος, λίγες ημέρες προτού μας αφήσει το 1997, εξελέγη το νεότερο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και η εκλογή αυτή όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει για την Ακαδημία μια νέα αφετηρία, που ίσως την καταστήσει περισσότερο παρούσα στα κοινωνικά δρώμενα της χώρας μας. Τον συνάντησα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» και διαπίστωσα από κοντά ότι πρόκειται, παρά την ηλικία του, για ένα παιδί. «Μα ο φυσικός όταν μπαίνει μέσα στο εργαστήριό του είναι σαν ένα παιδί, σαν να μπαίνει σε ένα παιδικό δωμάτιο γεμάτο λαμπιόνια. Εκεί αρχίζει η παιδική του περιέργεια και αφέλεια να ανιχνεύσει τον μαγικό μας κόσμο». Ο κύριος που είχα για τρεις ώρες μπροστά μου παραμένει γεμάτος απορίες αλλά και γνώσεις. Γελάει βροντερά, μιλάει με ενθουσιασμό για το καλό κρασί, φοράει στο πέτο του σακακιού του μια μικρή καρφίτσα, χρυσή, της Ακαδημίας... «όπως παλιά φορούσαμε αντίστοιχες καρφιτσούλες της ποδοσφαιρικής ομάδας που υποστηρίζαμε ως παιδιά». Τα παραδείγματά του κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας είναι όλα ή σχεδόν όλα από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Μεγάλωσε παίζοντας μπάλα στις αλάνες της Αθήνας και το αρχικό του όνειρο ήταν να γίνει ποδοσφαιριστής. Δεν φοράει κουστουμάκι, στο πουκάμισό του είναι ξεκούμπωτο το κουμπί του λαιμού, δηλώνει αναρχικός του πνεύματος και ανυπότακτος. Πλησιάζει τα 50 του χρόνια και δύο φορές ως σήμερα έχει αγγίξει το βραβείο Νομπέλ. Είναι ένας από τους μόνιμους διεκδικητές του εξαιτίας των ερευνών του, αλλά πάνω από όλα είναι ένας από αυτούς που έχουν πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής το πολυπόθητο όνειρο του ανθρώπου: την ανακάλυψη του Σύμπαντος.


­ Εσείς πώς βρίσκεστε ξαφνικά στην καρδιά της έρευνας στην Αμερική;
«Κατ' αρχάς δεν ξεκίνησα στην Αμερική, ξεκίνησα πηγαίνοντας στην Αγγλία».
­ Ας τα πάρουμε με τη σειρά... Μια φορά κι έναν καιρό γεννήθηκε ένα παιδί...
«Εδώ, στην Αθήνα. Στην Παλλήνη συγκεκριμένα».
­ Ναι, θυμάμαι, γιατί παλαιότερα, που έψαξα να σας βρω, διαπίστωσα ότι εκεί έμεναν οι γονείς σας.
«Βεβαίως. Και εκεί μένουν ακόμη. Κάποια στιγμή μείναμε στου Ζωγράφου, εγώ το '71 τελείωσα το Πανεπιστήμιο και έφυγα στην Αγγλία».
­ Γιατί φύγατε;
«Γιατί η κατάσταση εδώ "έβραζε"...

ΔΥΝΑΜΗ LAPLACE

1. Δύναμη Laplace σε ρευματοφόρο αγωγό
 Ένας αγωγός τοποθετείται κάθετα στις δυναμικές γραμμές ομογενούς μαγνητικού πεδίου. Όταν ο αγωγός διαρρέται από ηλεκτρικό ρεύμα τότε ασκείται σ' αυτόν  η δύναμη Laplace (F=B I L ημ90 = B I L). Η κατεύθυνση της δύναμης προκύπτει με τον κανόνα των τριών δακτύλων....

YΠΕΡΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ

........
========>

Ο αστροναύτης Soichi Noguchi φωτογραφίζει τη γη....

.....(και όχι μόνο) από τον διαστημικό σταθμό.
Έχει ανεβάσει χιλιάδες φωτογραφίες στο twitter.
Mπορείτε να τις δείτε στη διεύθυνση ==> http://twitpic.com/photos/Astro_Soichi


Μερικές από αυτές:
For all the Greek fans (αφιέρωση του αστροναύτη)







Οι πυραμίδες ....




η σελήνη...




η αφροδίτη (αποσπερίτης) ....




το διαστημικό λεωφορείο endeavour ...




aurora...

ΚΙΝΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ - ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

1. Ηλεκτρόνια σε μαγνητικό πεδίο
Στον σωλήνα Crookes παράγονται ηλεκτρόνια. Όταν πλησιάζουμε έναν μαγνήτη βλέπουμε την εκτροπή των ηλεκτρονίων. Η εκτροπή είναι διαφορετική ανάλογα αν πλησιάζουμε τον βόρειο ή τον νότιο πόλο. 
........ 

ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

1. Ο κύκλος και η μηχανή Carnot 
δείτε την προσομοίωση ==> ΕΔΩ

2. Η μηχανή του Otto 
δείτε την προσομοίωση ==> ΕΔΩ

Πτήση και προσγείωση του διαστημικού λεωφορείου Endeavour