28/6/10

Η το Ηe, who am the only one

Oι πυρηνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ήλιου


To 1970 το βρετανικό ροκ συγκρότημα Van der Graaf Generator κυκλοφόρησε τον δεύτερο δίσκο του με τίτλο "Η το Ηe, who am the only one"
Το οπισθόφυλλο του δίσκου


περιείχε μερικές πυρηνικές αντιδράσεις
με το σχόλιο ότι η σύντηξη των πυρήνων Υδρογόνου (Η) προς τον σχηματισμό πυρήνων Ηλίου (Ηe), είναι οι βασική εξώθερμη αντίδραση στο εσωτερικό άστρων όπως ο ήλιος και συνεπώς είναι η πρωταρχική πηγή ενέργειας
του σύμπαντος. Οι πυρηνικές αντιδράσεις που δίνουν οι Van der Graaf είναι οι:

Στο βιβλίο της Φυσικής Γενικής Παδείας (Γ' Λυκείου) [έκδοση 2008] στην παράγραφο για την πυρηνική σύντηξη περιγράφονται οι πυρηνικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό του ηλίου. Στη συνέχεια φαίνεται το αντίστοιχο απόσπασμα του βιβλίου:



Παρατηρώντας προσεκτικά βλέπουμε ότι η τρίτη πυρηνική αντίδραση είναι διαφορετική από την αντίστοιχη των Van der Graaf.
Ποιός έχει δίκιο, οι ροκάδες της δεκαετίας του 70 ή το βιβλίο της Γ' Λυκείου;

...........

8/6/10

Ενρίκο Φέρμι

Φυσικός (1901-1954)
Ο Ενρίκο Φέρμι, ο «πάπας της πυρηνικής σχάσης», ανακάλυψε τη φυσική σε ηλικία μόλις 14 ετών, όταν αναζητούσε τρόπους να ξεπεράσει τον χαμό του αγαπημένου αδελφού του Τζούλιο, που άφησε την ακροτελεύτια πνοή του στη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης στον λάρυγγα. Χαζεύοντας τα ράφια της βιβλιοθήκης Campo dei Fiori στη Ρώμη, ο έφηβος-θαύμα διοχέτευσε το πρώιμο πένθος του σε δύο αρχαίους τόμους στοιχειώδους φυσικής. Χωρίς να το καλοσκεφτεί τους κουβάλησε κυριευμένος από ένα παράξενο μείγμα δέους και περιέργειας σπίτι του και άρχισε να τους «ξεκοκαλίζει». Εκεί που το έκρινε απαραίτητο δεν δίσταζε να κάνει αλλαγές και διορθώσεις σε μαθηματικούς τύπους. Οπως εκμυστηρεύθηκε αργότερα στη μεγαλύτερη αδελφή του Μαρία, δεν είχε παρατηρήσει καν ότι αμφότεροι οι τόμοι ήταν γραμμένοι στα λατινικά.
Το βάπτισμα είχε γίνει και η εξέλιξη ­ χάρη και στη βοήθεια ενός οικογενειακού φίλου μηχανικού ­ ήταν ραγδαία. Η εργασία που κατέθεσε σε ηλικία 17 ετών για την εισαγωγή του στη Βασιλική Πρότυπη Σχολή (Reale Scuola Normale) του Πανεπιστημίου της Πίζας κρίθηκε ισότιμη διδακτορικής διατριβής και οι καθηγητές του έκαναν ουρά για να διδαχθούν από τον πεφωτισμένο φοιτητή τους. Από την εν λόγω σχολή απέκτησε σε ηλικία 21 ετών και το διδακτορικό δίπλωμά του εκπονώντας μια εντυπωσιακή διατριβή με θέμα τις ακτίνες Χ.....