30/10/10

Οι άνθρωποι θα πάνε στον Αρη, αλλά δεν θα γυρίσουν

 

Οι τεράστιες απαιτήσεις σε καύσιμα αναγκάζουν τη ΝΑSΑ να σχεδιάζει αποστολές αποκλειστικά για μόνιμη εγκατάσταση
H αποστολή ανθρώπων στον Αρη, τον Κόκκινο Πλανήτη, αποτελεί διαχρονικό όνειρο για τους επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, της γνωστής ΝΑSΑ. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα: το ταξίδι είναι τόσο μακρινό και οι ανάγκες σε καύσιμα τόσο μεγάλες, ώστε το πλήρωμα της πρώτης αποστολής προς τον Κόκκινο Πλανήτη δεν θα μπορεί να επιστρέψει στη Γη!
Κανένα πρόβλημα, απαντούν οι επιστήμονες: η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη θα αποτελείται αποκλειστικά από εθελοντές που θα πραγματοποιήσουν εν γνώσει τους ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή και θα έχουν σκοπό τον μόνιμο εποικισμό του Κόκκινου Πλανήτη.....

23/10/10

To πόκερ ως κβαντική φυσική

Το σκάκι είναι σαν την κλασική μηχανική.
Το πόκερ είναι σαν την κβαντική φυσική.
Στο πόκερ δεν υπάρχει μια μοναδική σωστή κίνηση.
Υπάρχει μια κατανομή πιθανότητας των σωστών κινήσεων.
Το ιδιαίτερα έγκυρο, επιστημονικό περιοδικό «Discover» δημοσίευσε στο τελευταίο του τεύχος ένα άρθρο για το πόκερ, με τίτλο «Big Game Theory».
Η Τζένιφερ Ουελέτ που επιμελείται του κειμένου, ξεκινά με την ερώτηση «Τι είναι αυτό που κάνει τους φυσικούς να παίζουν πόκερ ασταμάτητα;». Και η απάντηση στο ερώτημά της έρχεται καταρχάς από τον άντρα της, τον κοσμολόγο και φανατικού του αθλήματος, Σον Κάρολ.
Πάντως, ο καλύτερος φυσικός παίκτης πόκερ στον κόσμο είναι ο Μάικλ Μπίνγκερ (φωτ.) Ο Μπίνγκερ έχει Ph.D. από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ κι έχει βγει τρίτος στο Main Event του WSOP το 2006. Επιπλέον, έχει κέρδη από live τουρνουά που ξεπερνούν τα $6.500.000!
Ο Ολλανδός Μαρσέλ Βονκ είναι, επίσης, ένας ακόμα παίκτης που συνδυάζει την καριέρα ως φυσικός με το πόκερ. Ο Βονκ κατέκτησε φέτος και το πρώτο....

19/10/10

Γιατί ισχύει E=mc^2 ;


Μια παρουσίαση του νέου βιβλίου των Brian Cox και Jeff Forshaw
Ξέρατε ότι ταξιδεύετε με την ταχύτητα του φωτός; Οχι μόνο εσείς: το βιβλίο σας, η καρέκλα σας, το δωμάτιο γύρω σας, το σπίτι σας. Στην πραγματικότητα, όλα κινούνται με την ταχύτητα του φωτός.
Δεν το αισθάνεστε αυτό; Μην ανησυχείτε, ούτε κανείς άλλος το αισθανόταν μέχρι που ο Άλμπερτ Αϊνστάιν επαναπροσδιόρισε την ουσία της πραγματικότητας κατά την έναρξη του 20ου αιώνα. Ούτε οι Γαλιλαίος, Φαραντεϊ, Μάξγουελ και ο Ισαάκ Νεύτων γνώριζαν για την ταχύτητα του φωτός, μέχρι να τεθούν οι βάσεις για τη θεώρηση από έναν αυστριακό υπάλληλο γραφείου ευρεσιτεχνιών.
Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω.'Ολοι κινούμαστε με ταχύτητα "c" που τυχαίνει να συμπίπτει με την ταχύτητα του φωτός στον κενό χώρο. Σε αντίθεση με τον τρισδιάστατο χώρο, στον οποίο μπορούμε να προσδιορίσουμε τη θέση ενός αντικειμένου, στον χωροχρόνο προσδιορίζουμε γεγονότα (πότε και που).  Ακόμα κι αν βρίσκεστε στον τρισδιάστατο χώρο (χωρίς να κινείστε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση), μπορεί ωστόσο, να κινείστε στον τετραδιάστατο χωροχρόνο (με άλλα λόγια, δεν κινείστε στις τρεις διαστάσεις του χώρου, αλλά κινείστε προς τη «χρονική» κατεύθυνση).
O χωροχρόνος είναι το κλειδί για την διείσδυση βήμα-βήμα που επιχειρούν οι φυσικοί Brian Cox και Jeff Forshaw για να φτάσουν στο βάθος της πιο διάσημης εξίσωσης στον τομέα της επιστήμης,  E = mc2, η οποία μας λέει ότι η μάζα και η ενέργεια είναι το ίδιο πράγμα....

15/10/10

Tο ένα τρίτο του φετινού βραβείου νόμπελ Φυσικής ανήκει σε ένα χάμστερ!!

Οι Andre Geim και Konstantin Novoselov ως γνωστόν πήραν το βραβείο νόμπελ 2010 στη Φυσική.
Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι σε επιστημονική δημοσίευση του Andre Geim εμφανίζεται και τρίτος συνεργάτης, που όμως δεν έχει μερίδιο στο βραβείο. Τι συμβαίνει λοιπόν;
Ο Geim έχει πολύ χιούμορ και λατρεύει τις πλάκες....

7/10/10

Νόμπελ Χημείας για τρεις «μάγους» της οργανικής σύνθεσης

Ανακοινώθηκε σήμερα και το νόμπελ Χημείας, σε τρεις ερευνητές που συνέθεσαν οργανικά μόρια εξίσου περίπλοκα με αυτά που φτιάχνει η φύση.
Ένας Αμερικανός και δύο Ιάπωνες επιστήμονες βραβεύονται με το Νόμπελ Χημείας 2010 για την ανακάλυψη μεθόδων σύνθεσης περίπλοκων οργανικών ενώσεων, οι οποίες αξιοποιούνται σήμερα σε κάθε τομέα της καθημερινής ζωής.
Οι τρεις «μάγοι» της οργανικής χημείας είναι ο Ρίτσαρντ Χεκ, ο Έι-Ίτσι Νεγκίσι και ο Ακίρα Σουζούκι. Βραβεύονται για τις «διασταυρούμενες συζεύξεις που καταλύονται από παλλάδιο στην οργανική σύνθεση», ανακοίνωσε την Τετάρτη η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών....

6/10/10

Το "γραφένιο" κερδίζει το Nobel Φυσικής...

Στους Andrei Geim (φωτο) και Konstantin Novoselov το φετινό βραβείο Νοbel Φυσικής για την έρευνά τους σχετικά με το γραφένιο. 
Το γραφένιο είναι ένα φύλλο άνθρακα, ένα απλό στρώμα ατόμων άνθρακα που σχηματίζουν ένα δισδιάστατο πλέγμα. Είναι περίπου διαφανές και καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και της θερμότητας.  Μπορεί να επιφέρει επανάσταση στη βιομηχανία της τεχνολογίας και στην ιατρική έρευνα. 
Πρόκειται για έναν κρύσταλλο δύο διαστάσεων που θα έπρεπε να καταστραφεί  αμέσως μετά τη δημιουργία του εξαιτίας της θερμικής κίνησης.
Η κρυσταλλική μεμβράνη αποτελείται από άτομα άνθρακα που δημιουργούν ομάδες η καθεμιά από τις οποίες αποτελείται με τη σειρά της από έξι εξάγωνα δημιουργώντας τελικά μια κυψέλη.
 Η μεμβράνη γραφενίου αποδείχθηκε στα πειράματα πολύ σταθερή αφού κατάφερε να «αντέξει» και να μη διαλυθεί σε χαμηλές πιέσεις και σε θερμοκρασίες δωματίου. Όλα τα γνωστά υλικά - και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερο πάχος από το γραφένιο - σε ανάλογες συνθήκες οξειδώνονται και αποσυντίθενται.
Το βασικό πεδίο εφαρμογών του γραφενίου θα είναι στον χώρο των υπολογιστών και ειδικά στην αύξηση της ταχύτητάς τους, καθώς και στις έρευνες νέων φαρμάκων.
Μερικές μελλοντικές εφαρμογές του γραφενίου 

www.bbc.co.uk

1/10/10

Η επιβεβαίωση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας

Την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκαν πολλά άρθρα με τίτλους:
"όσοι στέκονται πάνω σε σκάλα, γερνάνε γρηγορότερα!",
"Οι ψηλοί, γερνάνε γρηγορότερα!" ή "όσοι ζούνε σε ρετιρέ γερνάνε γρηγορότερα!"...και περιέγραφαν πείραμα που έκανε χρήση δύο υπερσύγχρονων ατομικών οπτικών (λέιζερ) ρολογιών ύψιστης ακρίβειας, τα οποία είχαν τοποθετηθεί σε υψομετρική διαφορά μόλις 33 εκατοστών (ένα πόδι), αποδεικνύοντας ότι αυτό που βρίσκονταν πάνω πήγαινε γρηγορότερα από το κάτω. Πάει μπροστά κατά 90 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου μέσα σε
79 χρόνια! Οπότε επαληθεύεται η γενική θεωρία της σχετικότητας που διατυπώθηκε πριν από 100 χρόνια περίπου, σύμφωνα με την οποία ο χρόνος κυλάει γρηγορότερα σε σημεία που το βαρυτικό πεδίο είναι ασθενέστερο! (Ως γνωστόν όταν απομακρυνόμαστε από την επιφάνεια της γης η βαρύτητα εξασθενεί).
Η παραπληροφόρηση σε όλο της το μεγαλείο!
Μια παραπληροφόρηση που...