22/1/11

Η συντέλεια του κόσμου το 2012 θα οφείλεται στην έκρηξη σουπερνόβα;

Ο Μπετελγκέζ (Betelgeuse) είναι πραγματικά ένα μεγάλο άστρο. Αν τοποθετηθεί στο  κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, θα καταλάβει όλο τον χώρο μέχρι την τροχιά του Δία. Είναι γνωστός και ως άλφα του αστερισμού του Ωρίωνα και απέχει περίπου 600 έτη φωτός από τη Γη.
Ο Μπετελγκέζ έχει εξαντλήσει το καύσιμο υδρογόνο και οι πιθανότητες είναι ότι τώρα στο εσωτερικό του πραγματοποιείται η σύντηξη του ηλίου προς άνθρακα και οξυγόνο. Όμως κάποιοι αστρονόμοι του Πανεπιστημίου του Νότιου Κουίνσλαντ υποστηρίζουν ότι τώρα ολοκληρώνεται η σύνθεση σιδήρου διαμέσου διαδοχικών πυρηνικών αντιδράσεων στις οποίες συμμετέχουν κυρίως πυρήνες νέον, μαγνησίου, νατρίου και πυριτίου. Ο πυρήνας του άστρου στη συνέχεια θα καταρρεύσει, προκαλώντας την έκρηξή του ως σουπερνόβα, αφήνοντας πίσω ένα μικρό άστρο νετρονίων στο μέγεθος μιας μικρής πόλης. 
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η έκρηξη του Μπετελγκέζ ως σουπερνόβα θα γίνει μέσα στο 2012 - επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη των Μάγια ότι την χρονιά αυτή θα γίνει η συντέλεια του κόσμου. Αν η έκρηξη γινόταν σήμερα τότε για μερικές εβδομάδες οι κάτοικοι της Γης θα έβλεπαν δυο ήλιους. Η νύχτα θα γινόταν μέρα!
Βέβαια η πρόβλεψη αυτή περιέχει ένα μικρό σφάλμα ... εκατομμυρίων ετών. Η πιθανότητα να εκραγεί το άστρο το 2012 είναι μια στο εκατομμύριο, αρκετή όμως για να στρέψει την προσοχή όλων των ΜΜΕ......
  Πάντως η έκρηξη του Μπετελγκέζ δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στους ανθρώπους. Η Γη θα δεχθεί λίγο πριν την έκρηξη του άστρου, βροχή νετρίνων. Τα νετρίνα είναι σωματίδια εντελώς ακίνδυνα. Αυτή τη στιγμή νετρίνα που προέρχονται π.χ. από τον ήλιο, διασχίζουν το σώμα μας χωρίς να τα αντιλαμβανόμαστε.  Το μόνο που θα δημιουργήσει θα είναι ένα  σπανιότατο εντυπωσιακό ουράνιο φαινόμενο. Ένα σουπερνόβα που θα βλέπουμε μέρα και νύχτα για λίγες μέρες!
apod.nasa.gov - news.com.au

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου