11/1/11

Τα νετρίνα ως μέσο επικοινωνίας στην αναζήτηση ευφυούς ζωής στο σύμπαν

O Anthony Zee του Ινστιτούτου θεωρητικής Φυσικής Kavli, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα προτείνει, σε εργασία του που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physics Letter B, τα νετρίνα ως μέσο επικοινωνίας στην αναζήτηση ευφυούς ζωής στο σύμπαν.
Tα νετρίνα σε αντίθεση με τα ραδιοσήματα, μπορούν να διασχίζουν τεράστιες αποστάσεις στο σύμπαν και να διέρχονται μέσα από την ύλη χωρίς να αλληλεπιδρούν και να απορροφώνται απ' αυτήν.
Επειδή τα ενεργητικά νετρίνα που φθάνουν στη Γη από οποιαδήποτε κατεύθυνση του διαστήματος είναι πολύ λίγα, μια δέσμη νετρίνων υψηλής ενέργειας που θα διέχιζαν τη Γη, θα αποτελούσαν ένα χαρακτηριστικό σημάδι "πολιτισμού".
Ο Zee εξηγεί πως οι εξωγήινοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν έναν επιταχυντή σωματιδίων για να δημιουργήσουν μια ισχυρή δέσμη των νετρίνων με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενέργεια - όσο πιο μεγάλη είναι η ενέργεια των νετρίνων, τόσο πιο εύκολα ανιχνεύονται.
Ένας πιθανός τρόπος της παραγωγής δέσμης νετρίνων είναι από τη σύγκρουση δεσμών ηλεκτρονίων - ποζιτρονίων. Στο παραπάνω σχήμα προτείνεται ένας δεύτερος τρόπος, όπου χρησιμοποιείται δέσμη πιονίων ενέργειας 10 PeV (=10^15 eV)  
www.dailygalaxy.com
http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/0805/0805.2429v3.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου