15/1/11

Αγώνας δρόµου για το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο

Θα είναι 10 φορές πιο δυνατό από οποιοδήποτε άλλο
Αστρονόµοι από διάφορες χώρες έχουν αποδυθεί σε έναν καινούργιο... διαστηµικό αγώνα δρόµου µε σκοπό να κατασκευάσουν το ισχυρότερο επίγειο τηλεσκόπιο στον κόσµο.
Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερα ανταγωνιστικά προγράµµατα και µέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουµε γιγαντιαία παρατηρητήρια αναµένεται να έχουν κατασκευαστεί σε κορυφές βουνών στη Χαβάη και τη Χιλή.
Καθένα από τα καινούργια σούπερ τηλεσκόπια θα είναι τουλάχιστον 10 φορές ισχυρότερο από οποιοδήποτε άλλο λειτουργεί σήµερα και οι ειδικοί εκτιµούν ότι η διεισδυτική τουςµατιάστο Σύµπαν θα πλουτίσει τις γνώσεις µας για τα πρώτα στάδια δηµιουργίας του.
Σύµφωνα µε την εφηµερίδα «Guardian», µία από τις βασικές έρευνες που αναµένεται να πραγµατοποιήσουν αστρονόµοι µε τα νέα τηλεσκόπια αφορά τη δηµιουργία των πρώτων αστεριών και γαλαξιών αµέσως µετά τη Μεγάλη Εκρηξη που συνέβη πριν από περίπου 13,7 δισεκατοµµύρια χρόνια.
Τα κάτοπτρα.
Εξίσου πολύτιµη αναµένεται να είναι η συµβολή τωνσούπερ τηλεσκοπίων και στην παρατήρηση πλανητών που µοιάζουν µε τη Γη και οι οποίοι περιφέρονται γύρω από άστρα όπως ο Ηλιος. Από την άλληπλευρά, το µέγεθος των κατόπτρων των νέων τηλεσκοπίων αλλά και ο τεχνολογικός τους εξοπλισµός πιστεύεται ότι θα αποτελέσει ένα πολύτιµο βοήθηµα για να καταγραφούν οι τροχιές αστεροειδών ή µεγάλων µετεωριτών οι οποίοι µπορεί να κινηθούν σε κοντινή απόσταση από τον πλανήτη µας.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, καθένα από αυτά τα παρατηρησιακά όργανα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί µέχρι το 2018. Ωστόσο, τα λεπτοµερή χρονο διαγράµµατα για την κατασκευή τους κρατούνται µυστικά από τους υπευθύνους του κάθε προγράµµατος για λόγους ανταγωνισµού.
«Το να είσαι πρώτος είναι πολύ σηµαντικό» λέει στη βρετανική εφηµερίδα ο Γκάρι Σάντερς που είναι σχεδιαστής ενός εκ των σούπερ τηλεσκοπίων. Το πρόγραµµα στο οποίο είναι υπεύθυνος λέγεται Τηλεσκόπιο Τριάντα Μέτρων. Ο αριθµός 30 έχει να κάνει µε τη .....
διάµετρο του κατόπτρου του τηλεσκοπίου και είναι ένα ενδεικτικό στοιχείο της δυνατότητάς του να συλλέγει το φως.
Το πιο ισχυρό.
Συγκριτικά, το παρατηρητήριο Keckπου είναι σήµερα το ισχυρότερο στον κόσµο αποτελείται από δύο τηλεσκόπια που το καθένα έχει διάµετρο κατόπτρου 10 µέτρα. Το να κατασκευάσει κανείς ένα γιγαντιαίο τηλεσκόπιο δεν είναι και εύκολο πράγµα. Ενα κάτοπτρο 30 µέτρων που είναι φτιαγµένο από συνηθισµένα ανακλαστικάυλικά θα αρχίσει να λυγίζει καινα παραµορφώνεται κάτω από το ίδιο του το βάρος. Ωστόσο, οι υπεύθυνοιτου προγράµµατος πιστεύουν ότι θα ξεπεράσουν το τεχνικό αυτό πρόβληµα, κατασκευάζοντας ένα κάτοπτρο που θ’ αποτελείται από 492 µικρά εξαγωνικά τµήµατα.
Το συγκεκριµένο τηλεσκόπιο θα κατασκευαστεί στο όρος Mauna Kea της Χαβάης σε ύψος 4.205 µέτρων. Εκεί, στη µέση του Ειρηνικού Ωκεανού, το όρος περιβάλλεται από θάλασσες τα νερά των οποίων είναι θερµοκρασιακά σταθερά και τριγύρω δεν υπάρχουν άλλες βουνοκορφές που να «διαταράσσουν» την ατµόσφαιρα.
Τα υπόλοιπα τρία τηλεσκόπια θα κατασκευαστούν στα βουνά της Χιλής τα οποία προσφέρουν ιδανικό τόπο παρατήρησης εξαιτίας της καθαρότητας και της σταθερότητας που εξασφαλίζουν οι ατµοσφαιρικές συνθήκες.
Ψηφιακή κάµερα.
Ενα από αυτά θα είναιτο Large Synoptic Survey Telescope το οποίο θα χρησιµοποιεί ένα πολύπλοκο σύστηµα κατόπτρων και όλα µαζί θα συνιστούν εν τέλει µια µεγάλη ψηφιακή κάµερα. Το σύστηµα αυτό θα αποτυπώνει µε κάθε χρωµατική λεπτοµέρεια τον ορατό ουρανό.
Στη Χιλή θα κατασκευαστεί επίσης το Γιγαντιαίο Τηλεσκόπιο του Μαγγελάνου, το οποίοθα αποτελείταιαπό επτά ξεχωριστάκάτοπτρα µεδιάµετρο 8,4 µέτρων το καθένα. Τα έξι κάτοπτρα θα είναι τοποθετηµένα περιµετρικά, σαν πέταλα, γύρω από το έβδοµο και έτσι η ισχύς του θα είναι αντίστοιχη ενός τηλεσκοπίου µε διάµετρο 24,5 µέτρων.
Τέλος, το Ιδιαίτερα Μεγάλο Ευρωπαϊκό Τηλεσκόπιο λέγεται ότι θα έχει διάµετρο κατόπτρου 42µέτρα και θα είναι 15 φορές πιο ισχυρό από το Keck. Ενα τέτοιο τηλεσκόπιο εκτιµάται ότι όχι µόνο θα µπορεί να ανιχνεύει πλανήτες όµοιους µε τη Γη αλλά και να εξακριβώνει αν κρύβουν ωκεανούς και ηπείρους.
tanea.gr
http://www.guardian.co.uk/science/2011/jan/09/giant-magellan-telescope-robin-mckie

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου