31/1/11

Οι μαύρες τρύπες έχουν "φωτοστέφανο"!

O Stephen Hawking ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε ότι τα μυστηριώδη αντικείμενα του διαστήματος που ονομάζουμε μαύρες τρύπες ακτινοβολούν θερμότητα εξαιτίας κβαντικών φαινομένων. Σύμφωνα με τον Hawking οι μαύρες τρύπες δεν είναι πραγματικά μαύρες αλλά λάμπουν όπως ακριβώς τα θερμά αντικείμενα. Επιπλέον, όσο μικρότερες είναι τόσο περισσότερο λάμπουν. Η θερμοκρασία μιας μαύρης τρύπας είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη μάζα της. Επιβεβαιώνοντας τη θεωρία του Hawking, οι Tim Johannsen και Δημήτριος Ψάλτης από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Tucson υπολόγισαν ότι οι μαύρες τρύπες θα πρέπει να περιβάλλονται από ένα δαχτυλίδι του φωτός. Το φωτεινό δαχτυλίδι  προέρχεται από φωτόνια που έχουν παγιδευτεί σε μια κυκλική τροχιά γύρω από τη μαύρη τρύπα, λίγο έξω από τον ορίζοντα των γεγονότων της μαύρης τρύπας, τα οποία στη συνέχεια συγκρούονται με το μεσοαστρικό αέριο και πέφτουν μέσα στην τρύπα.
Αυτό το δαχτυλίδι έχει μερικές ενδιαφέρουσες ιδιότητες. Θα πρέπει να είναι πολύ πιο φωτεινό από το αέριο και τη σκόνη που περιβάλλει τη μαύρη τρύπα. Θα πρέπει να έχει διάμετρο περίπου δέκα φορές το μέγεθος της μαύρης τρύπας, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ορατό και θα παρέχει ένα άμεσο μέτρο της μάζας της μαύρης τρύπας.
Και το πιο σημαντικό. Το σχήμα του θα εξαρτάται από τις ιδιότητες της μαύρης τρύπας, και όχι από τη δομή των αερίων και της σκόνης που πέφτουν στην τρύπα. Το σχήμα του δακτυλίου θα είναι το μέτρο των ιδιοτήτων της μαύρης τρύπας και οποιαδήποτε ασυμμετρία στο δαχτυλίδι θα είναι μια κατάφωρη παραβίαση του θεωρήματος no hair σύμφωνα με τους Johannsen και Ψάλτη. «Η μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας, είναι ο ιδανικός υποψήφιος για απόδειξη του θεωρήματος no hair.
dailygalaxy.com - http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/1005/1005.1931v2.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου