10/1/11

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος βραχώδης εξωπλανήτης

Η αποστολή Kepler της NASA επιβεβαίωσε την ανακάλυψη του πρώτου βραχώδη πλανήτη, που ονομάζεται Kepler-10b. 
Βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου, σε απόσταση περίπου 560 ετών φωτός από τη Γη.
Έχει 1,4 φορές το μέγεθος της Γης και περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο στο μέγεθος του δικού μας ήλιου. Είναι ο μικρότερος πλανήτης που ανακλύφθηκε ποτέ έξω από το ηλιακό μας σύστημά.
Η ανακάλυψη αυτού του εξωπλανήτη βασίζεται σε περισσότερα από οκτώ μήνες δεδομένων που συλλέγονται από το διαστημικό τηλεσκόπιο από το Μάιο του 2009 έως τις αρχές Ιανουαρίου 2010.
Οι εξαιρετικά ακριβείς μετρήσεις του Κέπλερ δείχνουν την μείωση της φωτεινότητας ενός άστρου όταν ένας πλανήτης περνάει μπροστά του. Το μέγεθος του πλανήτη μπορεί να προκύψει από αυτές τις περιοδικές εναλλαγές στη φωτεινότητα. Η απόσταση μεταξύ του πλανήτη - άστρου υπολογίζεται από την περίοδο περιστροφής του πλανήτη γύρω από το άστρο, η οποία υπολογίζεται εύκολα από τη χρονική απόσταση μεταξύ δυο διαδοχικών μειώσεων της φωτεινότητας του άστρου.
Ο Κέπλερ είναι η πρώτη αποστολή της NASA που είναι σε θέση να βρει πλανήτες στο μέγεθος της Γης μέσα ή κοντά στην κατοικήσιμη ζώνη, την περιοχή ενός πλανητικού συστήματος όπου το νερό μπορεί να υπάρχει σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του πλανήτη.
  Όμως δεδομένου ότι ο Κέπλερ-10b είναι πάνω από 20 φορές πιο κοντά στο άστρο του από ότι είναι ο Ερμής στον ήλιο μας....προφανώς δεν βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη.
Είναι όμως ο πρώτος από τους περίπου 500 εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί από το 1995 που είναι βραχώδης, αφού οι υπόλοιποι είναι πλανήτες αερίων.

www.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου