24/5/10

Δημήτριος Χριστοδούλου

Ο Δημήτριος Χριστοδούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Ήταν ακόμη μαθητής της Ε' Γυμνασίου όταν οι επιστημονικές του ανησυχίες τον οδήγησαν στο Πανεπιστήμιο του Princeton στις ΗΠΑ. Το 1970 σε ηλικία 19 ετών παίρνει master φυσικής και το 1971 διδακτορικό στην ίδια επιστήμη, υπο την καθοδήγηση του καθηγητή John Archibald Wheeler. Τον ίδιο χρόνο γίνεται υπότροφος ερευνητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας. Στη συνέχεια εργάζεται ως επισκέπτης ερευνητής στο CERN της Γενεύης, στο Διεθνές Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής στην Τεργέστη, στο Ινστιτούτο Max Planck του Μονάχου καθώς επίσης και στο μαθηματικό ινστιτούτο Courant του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
‘Εχει διατελέσει αναπληρωτής καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Syracuse των ΗΠΑ και καθηγητής Μαθηματικών στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Επίσης καθηγητής Μαθηματικών στο Μαθηματικό Ινστιτούτο Courant και στο Πανεπιστήμιο του Princeton
Από το 2001 είναι καθηγητής Φυσικής και Μαθηματικών στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης.
Η έρευνά του εστιάζεται στη Θεωρία των Μερικών Διαφορικών Εξισώσεων, της Διαφορικής Γεωμετρίας, της Θεωρίας της Γενικής Σχετικότητας, των εξισώσεων του Einstein καθώς και της μηχανικής των ρευστών.
Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών όπως επίσης και τρείς σημαντικές μονογραφίες. Η μονογραφία που συνέταξε με τον Sergiu Klainerman, και η οποία εκδόθηκε το 1993, περιέχει την εξαιρετικά δύσκολη απόδειξη της καθολικής δυναμιής ευστάθειας του χωροχρόνου Minkowski....

Το 2007 δημοσίευσε μονογραφία επι του σχηματισμού shock waves σε τρισδιάστατα ρευστά. Στη μονογραφία που δημοσίευσε το 2009, συμπληρώνοντας τα αποτελέσματα της μονογραφίας του 1993, επι της ευστάθειας του χωροχρόνου Minkowski, αποδεικνύει ότι εάν εισερχόμενα βαρυτικά κύματα είναι αρκούντως ισχυρά, θα σχηματισθεί μαύρη οπή.
Έχει τιμηθεί με τα βραβεία: Otto Hahn, Βασίλης Ξανθόπουλος, MacArthur, Αριστείο των Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών, Guggenheim, Bocher, Ζήνων, Μποδοσάκη και Tomalla.
Είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Brown και του Πανεπιστημίου Κύπρου. Του έχει απονεμηθεί ο ταξιάρχης του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

www.anixneuseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου