30/1/11

To μυστηριώδες εξωγήινο ραδιοσήμα SHGb02+14a

Τον Φεβρουάριο του 2003 οι αστρονόμοι που συμμετείχαν στην αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης (SETI), εντόπισαν με το ραδιοτηλεσκόπιο στο Αρεσίμπο (Πουέρτο Ρίκο), ένα περίεργο ραδιοσήμα. Το σήμα φαινόταν να προέρχεται από την περιοχή ανάμεσα στους αστερισμούς των Ιχθύων και του Κριού, όπου δεν φαίνεται να υπάρχουν άστρα ή πλανητικά συστήματα σε απόσταση 1000 ετών φωτός. Το σήμα θα μπορούσε βέβαια να οφείλεται σε κάποιο άγνωστο  αστρονομικό φαινόμενο ή θα μπορούσε να είναι κάτι πολύ πιο πεζό, ένα σφάλμα του ίδιου του τηλεσκοπίου.
Ίσως όμως να ήταν το πρώτο εξωγήινο σήμα που συνέλαβε ποτέ ο άνθρωπος.
Το σήμα ονομάζεται SHGb02 14 a και έχει συχνότητα περίπου 1420 MHz(Μεγαχέρτς). Αυτή όμως είναι μια συχνότητα που εκπέμπει το  υδρογόνο, από το οποίο συνίσταται κυρίως το σύμπαν. (Λεπτομέρειες για τη διαδικασία εκπομπής από το υδρογόνο στη συχνότητα αυτή περιγράφονται ΕΔΩ).
Πολλοί αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι εξωγήινοι αν προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με άλλους πολιτισμούς θα εξέπεμπαν σε αυτή τη συχνότητα, και γι αυτό άλλωστε οι ερευνητές του SETI έψαχναν σ' αυτό το εύρος.
Το σήμα ήταν πολύ ασθενές, είχε διάρκεια περίπου ένα λεπτό, χρόνος όχι αρκετός για λεπτομερή ανάλυση από τους αστρονόμους. Όμως το σήμα SHGb02 14 a είναι απίθανο να οφείλεται σε παράσιτα ή σε ραδιοφωνικό θόρυβο ή σε κάποιο άλλο γνωστό αστρονομικό αντικείμενο.Βέβαια και το 1967 ο Bell Burnell, παρατήρησε ένα περιοδικό ραδιοσήμα το οποίο η ερευνητική του ομάδα θεώρησε ότι προέρχεται από εξωγήινους. Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για την πρώτη ανίχνευση πάλσαρ.
Υπάρχουν και άλλες παραδοξότητες στο σήμα του Αρεσίμπο. Για παράδειγμα, η συχνότητα του σήματος διολισθαίνει από 8 έως 37 Χερτς ανά δευτερόλεπτο. Σαν να εκπέμπεται από περιστρεφόμενο πλανήτη και να μην γίνεται διόρθωση για την κίνηση του πλανήτη.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αν το σήμα οφειλόταν σε εξωγήινους, τότε αυτοί θα είχαν σκεφτεί να το προσαρμόσουν στην κίνηση του πλανήτη τους.
Η ταχεία διολίσθηση του σήματος προβληματίζει και για άλλους λόγους. Ο πλανήτης των εξωγήινων θα πρέπει να περιστρέφεται σχεδόν 40 φορές πιο γρήγορα από τη Γη για να προκύπτει η παρατηρούμενη μετατόπιση. Έναν τέτοιος πομπός στη Γη θα παρήγαγε σήμα με μια μετατόπιση περίπου 1,5 Χερτς ανά δευτερόλεπτο.

Τελικά το σήμα SHGb0214a δεν αποκλείεται να οφειλόταν σε κάποια ανθρώπινη κατασκευή, που για αγνώστους λόγους φαινόταν να προέρχονται από το ίδιο σημείο του ουρανού.
Θα γινόταν αποδεκτό επιστημονικά μόνο αν επιβεβαιωνόταν ταυτόχρονα και από ένα δεύτερο τηλεσκόπιο.
www.newscientist.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου