21/2/11

Πλανήτες χωρίς ήλιο μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή;

Το βέβαιο είναι ότι μπορούν να διατηρήσουν νερό σε υγρή μορφή
Νερό σε υγρή μορρφή μπορεί να υπάρξει στην επιφάνεια πλανητών που κινούνται ελεύθερα χωρίς να θερμαίνονται από κάποιο άστρο σαν τον ήλιο. Αν μάλιστα φιλοξενούν κάποια μορφή ζωής, τότε θα μπορούσαν να τη μεταφέρουν και σε άλλα σημεία του γαλαξία. Η διαφυγή αυτών των πλανητών από την τροχιά που διατηρούσαν στο ηλιακό τους σύστημα θα μπορούσε να συμβεί από την βαρυτική αλληλεπίδρασή τους με άλλους πλανήτες ή κάποιο διερχόμενο άστρο.
Το σημαντικό είναι ότι ακόμα και στο κρύο του διαστήματος θα μπορούσαν παραμείνουν ζεστοί εξαιτίας της ενέργειας που παράγεται από την διάσπαση των ραδιενεργών στοιχείων στο εσωτερικό τους.
Οι Dorian Abbot και Eric Switzer του Πανεπιστημίου του Σικάγο υπολόγισαν ότι βραχώδεις πλανήτες με μάζα παρόμοια με τη Γη θα μπορούσαν να παραμείνουν αρκετά θερμοί, ώστε να διατηρείται το νερό σε υγρή μορφή κάτω από μονωτικά κομμάτια πάγου για πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρόνια.
Ένας πλανήτης με το ίδιο ποσοστό νερού με τη Γη θα μπορούσε να διατηρήσει υπόγειο υγρό ωκεανό αν είχε 3,5 φορές τη μάζα της Γης. Και ένας πλανήτης με 10 φορές περισσότερο νερό από τη Γη θα μπορούσε να κάνει το ίδιο ακόμη κι αν είχε το ένα τρίτο της μάζας της Γης. Είναι πραγματικά μια ενδιαφέρουσα ιδέα, λέει η Lisa Kaltenegger του κέντρου Αστροφυσικής Harvard - Smithsonian, αλλά θα έπρεπε κανείς να προσγειωθεί σε έναν τέτοιο πλανήτη, να σκάψει στο εσωτερικό του για να δει αν η ζωή είναι δυνατή σ' αυτόν.
www.newscientist.com - arxiv.org/abs/1102.1108

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου