21/2/11

Αδειάστε ένα κουτί μπύρας και καταγράψτε μ' αυτό την πορεία του ήλιου

Ο Greg Parker, καθηγητής φωτονικής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον χρησιμοποιώντας ένα κουτάκι μπίρας κατέγραψε την τροχιά του ήλιου για μια περίοδο έξι μηνών πάνω από το σπίτι του στο New Forest.
Η φωτογραφική μηχανή που κατασκεύασε από ένα κουτί μπύρας, κάνοντας σ' αυτό μια οπή σε μέγεθος καρφίτσας, ονομάζεται "pinhole camera" (οι λεπτομέρειες κατασκευής της περιγράφονται πιο κάτω).
Η εικόνα που συνέλαβε ο Parker δείχνει την πορεία του ήλιου κατά μήκος του νότιου ορίζοντα από το θερινό ηλιοστάσιο (21 Ιούνη 2010) μέχρι το χειμερινό ηλιοστάσιο (21 Δεκεμβρίου 2010).
www.dailymail.co.uk/sciencetech

Φωτογραφία pinhole
Η φωτογραφία pinhole είναι η φωτογραφία χωρίς φωτογραφικό φακό. Το ίδιο και η φωτογραφική μηχανή pinhole. Την θέση του φακού παίρνει μια μικρή τρύπα και χάρη στην ευθύγραμμη μετάδοση του φωτός, παίρνουμε στην πλάτη της φωτογραφικής μηχανής ένα αντεστραμμένο είδωλο. Αυτή η φωτογραφική μηχανή (Pinhole Camera), δεν χρειάζεται να είναι τίποτε περισσότερο από ένα σκοτεινό κουτί, που να μπορεί να ανοίγει για να μπορούμε να τοποθετούμε μέσα του το φωτοευαίσθητο υλικό....

Οι φωτογραφίες με την pinhole είναι διαφορετικές από τις φωτογραφίες με φακό. Έχουν λιγότερη οξύτητα, έχουν περισσότερα χρωματικά σφάλματα και δεν σηκώνουν μεγάλη μεγέθυνση. Από την άλλη, οι φωτογραφίες pinhole έχουν σχεδόν άπειρο βάθος πεδίου, σε οποιαδήποτε εστιακή απόσταση και καθόλου παραμόρφωση όσο ευρυγώνιες και να είναι. Όμως όσο πιο ευρυγώνιες είναι τόσο πιο πολύ βινιετάρουν και σκοτεινιάζουν σταδιακά προς τις άκρες του κάδρου.
Η ιστορική διαδρομή της pinhole είναι ίδια με της camera opscura και της φωτογραφίας. H προσθήκη φακού στην camera opscura οδήγησε στην φωτογραφία όπως είναι διαδεδομένη σήμερα, η pinhole παρέμεινε ένα σκοτεινό κουτί με μια τρύπα καρφίτσας να σχηματίζει το φωτογραφικό είδωλο. Από τους πρώτους που φαίνεται ότι έκαναν φωτογραφία pinhole είναι ο sir David Brewster, ο εφευρέτης της στερεοσκοπικής φωτογραφίας, αυτός μάλιστα βάπτισε αυτό τον τρόπο φωτογραφίας με τον όρο pin-hole ή pinhole -που σημαίνει τρύπα καρφίτσας-που χαρακτηρίζει και τις φωτογραφίες και την φωτογραφική μηχανή .
Πολλά ονόματα έχουν προταθεί κατά καιρούς για αυτό το είδος φωτογραφίας, φυσική φωτογραφική μηχανή, στενοπή ,stenopaic, lochkamera ,αλλά οι όροι pinhole camera και pinhole photography είναι πια οι επικρατέστεροι. Πολύ δημοφιλής έγινε η pinhole κατά αρχάς, χάρη στους πικτορεαλιστές καλλιτέχνες, που βρήκαν στο αισθητικό αποτέλεσμα της pinhole την ατμόσφαιρα που ταίριαζε στις δημιουργίες τους.
Στα τέλη του 19ου αιώνα υπήρχαν ήδη στο εμπόριο μηχανές pinhole που έκαναν μεγάλες πωλήσεις, έχοντας την θέση που έχουν στην σημερινή αγορά οι φωτογραφικές μηχανές μιας χρήσης. Πολλοί καλλιτέχνες από χώρους διαφορετικούς από αυτόν της φωτογραφίας χρησιμοποιούν σαν εκφραστικό εργαλείο την pinhole. Μετά τις πρώτες δυο δεκαετίες του 20ου αιώνα, με την πληθώρα νέων μοντέλων φωτογραφικών μηχανών που κατασκευάζονται, και την εμφάνιση της ευκολίας του 135 από την Leica, η pinhole πέφτει σε δυσμένεια ,και μένει να διδάσκετε από λίγους δασκάλους φωτογραφίας, παθιασμένους με την μέθοδο.
Έτσι την δεκαετία του 1930 πολύ δύσκολα μπορούσες να μάθεις πολλά πράγματα για την pinhole. Αναθέρμανση του
ενδιαφέροντος για αυτή την φωτογραφική τεχνική έχουμε την δεκαετία του 1960 όταν διάφοροι πρωτοπόροι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο αρχίζουν να πειραματίζονται και να χρησιμοποιούν pinhole μεθόδους. Το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον οδηγεί σε συνέδρια Pinhole, στο γράψιμο βιβλίων για την τεχνική και την ιστορική της διαδρομή, σε κέντρα έρευνας και σε ένα περιοδικό αφιερωμένο στην pinhole (Pinhole Journal).
Τώρα πια τα ξέρουμε όλα για την pinhole, ότι χρησιμοποιείται στην επιστημονική μικροκυματική καταγραφή από τα μικροσκόπια μέχρι το διάστημα, γιατί με την χωρίς φακό φωτογραφία, δεν έχουμε καθόλου απορροφήσεις, ειδικά στην ακτινοβολία μικρού μήκους κύματος. Ότι έγιναν πολλές εκθέσεις και εκδηλώσεις σχετικές με αυτή την μέθοδο. Και τα διάφορα ρεκόρ, όπως αυτό του καθηγητή φωτογραφίας Wiley Sanderson που στα τριανταπέντε χρόνια που δίδασκε επίμονα Pinhole στους φοιτητές του - στο πανεπιστήμιο της Georgia από το 1953 ως 1988 - εκείνοι κατασκεύασαν γύρω στις 4500 pinhole φωτογραφικές μηχανές διαφόρων τύπων. Μάθαμε επίσης για το τεράστιο πρόγραμμα -έκθεση του μουσείου της Φιλαδέλφειας το 1975, όπου 15000 pinhole κατασκευάστηκαν και φορτώθηκαν με φιλμ, μετά δίνονταν στους επισκέπτες του μουσείου να κάνουν μια λήψη, η επεξεργασία γίνονταν επί τόπου και τα αποτελέσματα εκτίθονταν για πολύ καιρό στο μουσείο.
Πολλές εμπορικές pinhole κατασκευάστηκαν σε διάφορες εποχές πανέμορφες και λειτουργικότατες. Εκεί όμως που οργίασε η δημιουργική φαντασία είναι στην κάθε είδους ιδιοκατασκευή, έχω διαβάσει και έχω δει εκτός από τις κλασσικές pinhole σε κάθε είδους έτοιμο κουτί, βαγόνια εμπορικήςαμαξοστοιχίας και φορτηγά αυτοκίνητα να μετατρέπονται σε pinhole. μέχρι κανονικά δωμάτια σπιτιών. Έχω δει Pinhole που είναι οι ίδιες έργα τέχνης, pinhole με πολλαπλές τρύπες, pinhole με σχισμή αντί για τρύπα, παράξενες κατασκευές κάθε είδους, στην αναζήτηση της δημιουργικότητας και του διαφορετικού. Ακόμα και pinhole με ένα συγκεντρωτικό φακό απλής μορφής μπροστά από την τρυπούλα. Το σίγουρο είναι ότι η Pinhole είναι ένα εργαλείο με ξεχωριστά φωτογραφικά αποτελέσματα. Τόσο οι διαφορετικές εικόνες, τόσο και η απλότητα της κατασκευής θα συγκινούν πάντα καλλιτέχνες από διάφορους χώρους ώστε να συνεχίσουν να πειραματίζονται με την φωτογραφική μηχανή χωρίς φακό.
www.photographyinfo.gr
Διαβάστε και τα
Κατασκευή της πρώτης μου Pinhole camera
Πώς να μετατρέψετε την dSLR σας σε pinhole camera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου