19/2/11

Πως δημιουργείται μια ηλιακή έκρηξη

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν οι επιστήμονες μια σειρά ηλιακών εκρήξεων που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στέλνοντας με μεγάλη ταχύτητα υπεριώδη ακτινοβολία στη Γη.
Οι ηλιακές εκρήξεις προκαλούνται από την αιφνίδια εκτόξευση μαγνητικής ενέργειας από την επιφάνεια του Ηλιου. Αυτού του είδους τα ηλιακά φαινόμενα μπορούν να προκαλέσουν διατάραξη της λειτουργίας των δορυφόρων αλλά και των ηλεκτρικών δικτύων και των τηλεπικοινωνιών στη Γη. Οπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η NASA, «ευάλωτες είναι οι ραδιοεπικοινωνίες στα βραχέα κύματα καθώς και οι ερασιτεχνικές ραδιοεκπομπές, ενώ είναι πιθανόν να επηρεαστούν και τα συστήματα πλοήγησης όπως το GPS»....

Προς το παρόν πάντως δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα στη Γη, πέρα από μια σύντομη διατάραξη στις ραδιοεπικοινωνίες στα βραχέα στη νότια Κίνα, ενώ παρόμοια προβλήματα ήσσονος σημασίας αναφέρθηκαν και από ορισμένες αεροπορικές εταιρείες. Αμερικανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα των συγκεκριμένων ηλιακών εκρήξεων θα είναι τελικώς ένα πιο έντονο Βόρειο Σέλας το οποίο θα είναι ορατό σε περισσότερες περιοχές και πολύ πιο νότια απ' ό,τι συνήθως. Στο παρελθόν ανάλογες μαγνητικές καταιγίδες έχουν προκαλέσει σοβαρές διακοπές ηλεκτροδότησης, όπως συνέβη τον Μάρτιο του 1989, όταν εκατομμύρια νοικοκυριά στο Κεμπέκ του Καναδά βυθίστηκαν στο σκοτάδι.
Μεταξύ των ηλιακών εκρήξεων των τελευταίων ημερών έχει σημειωθεί και η ισχυρότερη της τελευταίας τετραετίας η οποία ανήκει στην κατηγορία Χ, την ανώτατη δηλαδή βαθμίδα της σχετικής κλίμακας. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους επιστήμονες σε εικασίες περί ενδεχόμενης επικείμενης έναρξης ενός νέου κύκλου ηλιακής δραστηριότητας.
Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - enet.gr
(Πηγές: Ασ. Πρες - Ρόιτερ - Γαλλικό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου