8/2/11

Ο πιο μικρός επιταχυντής του κόσμου

Στο επιστημονικό συνέδριο MEMS (Micro Electro Mechanical Systems) 2011, στο Κανκούν του Μεξικό, ερευνητές παρουσίασαν τον μικρότερο επιταχυντή που κατασκευάστηκε ποτέ, σε μέγεθος chip. Ο μικροσκοπικός αυτός επιταχυντής μπορεί  να καθοδηγήσει ιόντα αργού ενέργειας περίπου 1,5 κιλοηλεκτρονιοβόλτ (keV) σε μια τροχιά 5 χιλιοστών που τελειώνει με μια στροφή της δέσμης κατά 90 μοίρες. Το σύστημα προς το παρόν αυξάνει την ενέργεια των ιόντων μόνον 30 ηλεκτρονιοβόλτ (eV).
Οι σχεδιαστές της συσκευής Yue Shi και Amit Lal στο πανεπιστήμιο του Cornell στοχεύουν στην δημιουργία μικροεπιταχυντή σε ένα τσιπ λίγων τετραγωνικών εκατοστών που θα μπορεί να επιταχύνει ιόντα σε ενέργειες πάνω από 100 KeV, καθώς επίσης και  ένός φορητού επιταχυντή μεγέθους βαλίτσας που θα επιταχύνει ιόντα έως 100 μεγαηλεκτρονιοβολτ (MeV).
 Τα παραπάνω βρίσκουν εφαρμογή στα ηλεκτρονικά μικροσκόπια σάρωσης, σε φορητές συσκευές παραγωγής ακτίνων Χ για τη θεραπεία του καρκίνου, σε συσκευές ανίχνευσης εκρηκτικών ή άλλων υλικών κ.λ.π.
 http://spectrum.ieee.org/semiconductors/devices/engineers-unveil-particle-accelerator-on-a-chip

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου