2/3/11

Πέρα από το Πέπλο (Veil)

Η εικόνα προέρχεται από το διαστημικό τηλεσκόπιο υπερύθρων, WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer), της NASA στην οποία βλέπουμε τα υπολείμματα της έκρηξης ενός υπερκαινοφανούς αστέρα (σουπερνόβα) καθώς και άλλα αστέρια που πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους, που βρίσκονται στον αστερισμό του Κύκνου.
Το κατάλοιπο του υπερκαινοφανούς, το οποίο ονομάζεται νεφέλωμα Veil, δημιουργήθηκε όταν ένα άστρο μεγάλης μάζας εξερράγη περίπου 5.000 έως 8.000 χρόνια πριν, δημιουργώντας κύματα κρούσης τα οποία συνεχίζουν να αλληλεπιδρούν με τα μεσοαστρικά αέρια και σκόνη. Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες εικόνες του WISE, που καλύπτει μια επιφάνεια ίση με περίπου εννέα επί εννέα πλήρη φεγγάρια.
Κάποιοι αστρονόμοι προτείνουν ότι το νεφέλωμα Veil δεν εκπροσωπεί ένα, αλλά δύο κατάλοιπα υπερκαινοφανών που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Υπάρχουν αρκετά αξιοσημείωτα φωτεινά άστρα στην εικόνα. Το φωτεινό κίτρινο αστέρι προς τα αριστερά από το κέντρο είναι το αστέρι UX του Κύκνου, ένα γιγάντιο άστρο στα τελευταία στάδια της ζωής του. Η λαμπρότητα του UX μεταβάλλεται κάθε 565 ημέρες καθώς η επιφάνειά του αυξομειώνεται. Το κίτρινο χρώμα του στην εικόνα του WISE οφείλεται στη σκόνη που το περιβάλλει.
 Προς τα πάνω και λίγο προς τα δεξιά της εικόνας φαίνεται ένα φωτεινό άστρο κυανού χρώματος, ο AM του Κύκνου, άλλος ένας μεταβλητός αστέρας που πλησιάζει στο τέλος της ζωής του. Στη δεξιά κάτω άκρη της εικόνας βλέπουμε ένα άγνωστο φωτεινό αντικείμενο χρώματος πορτοκαλί. Πρόκειται μάλλον για έναν ερυθρό γίγαντα που διανύει επίσης την τελευταία φάση της ζωής του.
Τα χρώματα σ' αυτή την εικόνα αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένα μήκη κύματος του υπέρυθρου φωτός. Το μπλε και κυανό (μπλε-πράσινο) αντιπροσωπεύουν φως με μήκη κύματος 3,4 και 4,6 μικρόμετρα (μm), που εκπέμπεται κυρίως από άστρα. Το πράσινο και το κόκκινο αντιπροσωπεύουν φως με μήκη κύματος 12 και 22 μικρόμετρα (μm), που εκπέμπονται κυρίως από τη θερμή σκόνη.
ΠΗΓΗ: www.nasa.gov
(*) Πέρα από το Πέπλο = Beyond the Veil = Υπερπέραν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου