15/4/11

Η υπέρυθρη όψη του Ωρίωνα

Ο Ωρίωνας ήταν μυθικός κυνηγός, γιος του θεού Ποσειδώνα και της Ευρυάλης, κόρης του Μίνωα. Από τον πατέρα του πήρε σαν δώρο την ικανότητα να περπατά πάνω στις θάλασσες. Συνήθως παρίσταται να έχει υψωμένο το ρόπαλο εναντίον του Ταύρου, μια και προσπαθεί να φτάσει τις κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης, τις μυθικές Πλειάδες και ιδιαίτερα τη Μερόπη, με την οποία ήταν ερωτευμένος.
Επειδή ήταν περίφημος κυνηγός, συνόδευε τη θεά Άρτεμη στα κυνήγια της. Όπως ήταν επόμενο, οι δυο όμορφοι νέοι ερωτεύθηκαν ο ένας τον άλλο. Ο θεός Απόλλωνας όμως, για να ματαιώσει την ένωση του θνητού Ωρίωνα με τη θεά και τη δίδυμη αδελφή του Άρτεμη, έστειλε έναν τεράστιο Σκορπιό που με το κεντρί του θανάτωσε τον άτυχο νέο. Αυτό το άδοξο τέλος είχε ο περίφημος μυθικός κυνηγός, αφού προηγουμένως πρόλαβε να σκοτώσει το θανατηφόρο Σκορπιό.
Κατά μια άλλη εκδοχή, το Σκορπιό τον έστειλε η Γη, για να ταπεινώσει τον Ωρίωνα, επειδή καυχήθηκε ότι κανένα γήινο ζώο δεν μπορούσε να διαφύγει από τα βέλη του.
Ο Ωρίωνας και ο Σκορπιός, μετά το θάνατό τους, έγιναν αστερισμοί από το Δία, που τους έβαλε όμως σε αντιδιαμετρικά σημεία στον ουρανό, ώστε να μην μπορεί πια ο ένας να βλάψει τον άλλο....
Στον αστερισμό το κεφάλι του Ωρίωνα αντιπροσωπεύεται από το αστέρι Λάμδα του Ωρίωνα (η θαμπή κόκκινη κουκκίδα στο μέσον της φωτογραφίας). Στο υπερυθρο φως του διαστημικού τηλεσκοπίου υπερύθρων, WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer), της NASA, φαίνεται ένα τεράστιο νεφέλωμα γύρω από τον Λάμδα, διογκώνοντας το κεφάλι του Ωρίωνα σε τεράστιες διαστάσεις.
Το φωτεινό μπλε άστρο στην κάτω αριστερή γωνία της εικόνας είναι το αστρο Betelgeuse (Μπετελγκέζ), που "παριστάνει" τον έναν ώμο του κυνηγού Ωρίωνα. Ο Μπετελγκέζ είναι ένας κόκκινος υπεργίγαντας, που στο υπερυθρο φως φαίνεται μπλε. Στο ορατό φως ο άλλος ώμος του Ωρίωνα χαρακτηρίζεται από τον μεταβλητό αστέρα Bellatrix (Μπέλλατριξ). Στο υπέρυθρο ο Μπέλλατριξ έχει κυανό χρώμα - φαίνεται στο δεξιό μέρος της εικόνας.
Στην εικόνα αυτή βλέπουμε επίσης και τα δύο σκοτεινά νεφελώματα, Barnard 30 και Barnard 35, που είναι τόσο πυκνά που μπλοκάρουν το ορατό φως.Το Barnard 30 βρίσκεται στο πάνω κεντρικό μέρος της εικόνας και το Barnard 35 επεκτείνεται προς το κέντρο, πάνω και στα δεξιά του Betelgeuse.
Το φωτεινό κόκκινο αντικείμενο στο μέσον και δεξιά της εικόνας είναι το άστρο HR 1763, το οποίο περιβάλλεται από μια περιοχή σχηματισμού άστρων, την LBN 876.
nasa.gov - "Τα άστρα και οι μύθοι τους, εισαγωγή στην ουρανογραφία" Στράτος Θεοδοσίου - Μάνος Δανέζης, εκδόσεις Δίαυλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου