30/4/11

Υπόγειο τηλεσκόπιο Σύµπαντος

Οι επιστήµονες πιστεύουν ότι θα «δουν» ορισµένα βίαια γεγονότα, όπως οι µαύρες τρύπες
ΤΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ θα κοστίσει πάνω από 1 δισ. ευρώ και θα κατασκευαστεί µέσα σε ένα δίκτυο από υπόγειες στοές
Σε βάθος ενός χιλιοµέτρου
Οι επιστήµονες επέλεξαν να το εγκαταστήσουν σε µεγάλο βάθος ώστε να επηρεάζεται όσο το δυνατόν λιγότερο από τις δονήσεις και τους κραδασµούς της επιφάνειας...
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ ΕΥΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ∆ΟΥ
Πίσω από το σκοτεινό παραπέτασµα που κρύβει τις πρώτες στιγµές δηµιουργίας του Σύµπαντος ευελπιστεί να κοιτάξει ένα καινούργιο τηλεσκόπιο που θα είναι εγκατεστηµένο στα βάθη της Γης.
Το τηλεσκόπιο αυτό, σύµφωνα µε την εφηµερίδα «Telegraph», θα κατασκευαστεί σε βάθος περίπου ενός χιλιοµέτρου κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και θα ονοµάζεται «Τηλεσκόπιο Αϊνστάιν». Υπεύθυνος φορέας για την κατασκευή του είναι το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Βαρύτητας. Θα είναι σχεδιασµένο µε τέτοιο τρόπο ώστε να µπορεί να ανιχνεύει τα λεγόµενα βαρυτικά κύµατα, που είναι διαλανθάνοντα φαινόµενα τα οποία δηµιουργούνται από ορισµένα βίαια γεγονότα στο Σύµπαν, όπως οι µαύρες τρύπες, οι αστέρες νετρονίων, ή ξεπήδησαν από την ίδια τη Μεγάλη Εκρηξη. Παρά το γεγονός ότι τα βαρυτικά κύµατα δεν έχουν ποτέ ανιχνευτεί µε άµεσο τρόπο (η ύπαρξή τους είχε προβλεφθεί από τη θεωρία της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν), θεωρείται ωστόσο ότι ταξιδεύουν αενάως στο Σύµπαν σαν ηχώ. Και µεταφέρουν πληροφορίες που µπορεί να βοηθήσουν τους επιστήµονες να χαρτογραφήσουν τον κόσµο που µας περιβάλλει.
Ο καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήµιο του Cardiff, Μπ. Σ. Σαθιαπαρκάς, που είναι επικεφαλής οµάδας ειδικών που λαµβάνουν µέρος στον σχεδιασµό του τηλεσκοπίου, εκφράζει την πεποίθησή του ότι µε το συγκεκριµένο παρατηρησιακό όργανο θα µπορέσουν για πρώτη φορά να παρατηρήσουν µία µαύρη τρύπα. Οι µαύρες τρύπες αποτελούν ένα ελάχιστα κατανοηµένο φαινόµενο καθώς δεν µπορούν να παρατηρηθούν µε άµεσο τρόπο παρά µόνο έµµεσα, από τη βαρυτική επίδραση που ασκούν στο περιβάλλον τους. Επιπλέον, πιστεύουν οι ειδικοί, το τηλεσκόπιο θα τους δώσει την ευκαιρία να λύσουν ένα βασανιστικό ερώτηµα που σχετίζεται µε την ύπαρξη άλλων συµπάντων, πριν από το δικό µας, που έχει ηλικία 13,7 δισ. χρόνια. Το τηλεσκόπιο, που µπορεί να κοστίσει και περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, θα κατασκευαστεί µέσα σε ένα δίκτυο από υπόγειες στοές που θα έχουν συνολικό µήκος 19,3 χιλιοµέτρων.
Οι επιστήµονες επέλεξαν να το εγκαταστήσουν σε µεγάλο βάθος ώστε να επηρεάζεται όσο το δυνατόν λιγότερο από τις δονήσεις και τους κραδασµούς της επιφάνειας.
«Τα βαρυτικά κύµατα είναι πολύ ασθενή όταν φθάνουν στη Γη, όµως µε ευαίσθητους ανιχνευτές θα µπορέσουµε να εκµαιεύσουµε τις πληροφορίες που µεταφέρουν για τον τρόπο που το Σύµπαν διαστέλλεται», προθέτει ο δρ Μπ. Σ. Σαθιαπαρκάς.

Αποφασίζουν σε ποια χώρα θα κατασκευαστεί

Για να καταλάβουν πώς δηµιουργήθηκε το Σύµπαν, οι επιστήµονες αξιοποιούν για τη διατύπωση θεωριών όργανα παρατήρησης που εκµεταλλεύονται το ορατό φως, τα ραδιοκύµατα και τις ακτίνες Χ που προέρχονται από µακρινά αντικείµενα. Ωστόσο η διαπερατότητά τους στο Σύµπαν είναι περιορισµένη. Από την άλλη πλευρά, τα βαρυτικά κύµατα µπορούν να καλύψουν πολύ µεγαλύτερες αποστάσεις κινούµενες στον χώρο και τον χρόνο, µεταφέροντας πληροφορίες – όπως εκτιµάται – από τη στιγµή της Μεγάλης Εκρηξης. Τις επόµενες εβδοµάδες θα αποφασιστεί σε ποια χώρα θα κατασκευαστεί το τηλεσκόπιο. Πιθανά µέρη θεωρούνται εγκαταλελειµµένα ορυχεία σε Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουµανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερµανία.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου