13/4/11

Ανακαλύφθηκε ένας από τους νεώτερους γαλαξίες

Πασαντίνα, Καλιφόρνια - Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν από τους νεότερους γαλαξίες στο μακρινό σύμπαν, τα άστρα του οποίου σχηματίστηκαν πριν από 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, μόλις 200 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang.
Ο βαρυτικός φακός Abell 383 χρησιμοποιήθηκε για να βρεθεί ένας πολύ μακρινός γαλαξίας. Βρίσκεται τόσο μακριά ώστε να τον βλέπουμε όπως ήταν 200 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, Hubble ήταν που εντόπισε αρχικά αυτόν τον γαλαξία. Στη συνέχεια, λεπτομερείς παρατηρήσεις από το τηλεσκόπιο WM Keck στο Mauna Kea, στη Χαβάη αποκάλυψε ότι το παρατηρούμενο φως χρονολογείται από τότε που το σύμπαν είχε ηλικία μόνο 950 εκατομμύρια έτη. Σημειώνεται ότι το σύμπαν σχηματίστηκε πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Δεδομένα από υπέρυθρη ακτινοβολία τόσο από το Hubble αλλά και από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer, της NASA αποκάλυψε ότι τα άστρα του γαλαξία αυτού, πρέπει να σχηματίστηκαν στην πολύ νεαρή ηλικία του σύμπαντος.
Κανονικά, το φως τέτοιων γαλαξιών θα έπρεπε να είναι είναι εξαιρετικά εξασθενημένο και δύσκολο να μελετηθεί, αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, η φύση ξεπέρασε τους αστρονόμους με έναν κοσμικό μεγεθυντικό φακό. Η εικόνα του γαλαξία μεγεθύνεται από τη βαρύτητα ενός τεράστιου σμήνους γαλαξιών που βρίσκονται ακριβώς μπροστά του, κάνοντας τον να φαίνεται 11 φορές φωτεινότερος. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται βαρυτική εστίαση.
nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου