15/4/11

Η σκοτεινή ύλη παραμένει σκοτεινή

Η έννοια της σκοτεινής ύλης εισήχθη για να εξηγηθεί η σταθερότητα των περιστρεφόμενων γαλαξιών. Η βαρύτητα της ορατής ύλης αυτών των γαλαξιών δεν αρκεί για να σταματήσει την διάλυσή τους από τις φυγόκεντρες δυνάμεις.
Οι αστρονόμοι θεωρούν ότι περίπου το 83% του σύμπαντος συνίσταται από σκοτεινή ύλη, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της φυσικής.
Οι περισσότεροι κοσμολόγοι σήμερα πιστεύουν ότι η σκοτεινή ύλη αποτελείται από τα WIMPs (Weakly Interactive Massive Particles - Ασθενώς Αλληλεπιδρώντα Σωματίδια με Μάζα).
 Αυτά τα σωματίδια σχηματίζουν ένα τεράστιο νέφος που καταλαμβάνει τον Γαλαξία μας- μέσα στο οποίο κινείται και η Γη.
Όπως δείχνει και το όνομά τους, Weakly Interactive Massive Particles , σπάνια να αλληλεπιδρούν με την κανονική ύλη.
Το πείραμα Xenon100 στο Gran Sasso National Laboratory κοντά στην L'Aquila της Ιταλίας σκοπό έχει την ανίχνευση αυτών των σωματιδίων.
 Αν τα σωματίδια αυτά συγκρουστούν με τα άτομα Ξένον που περιέχει ο ανιχνευτής στο Gran Sasso, τότε παράγονται φωτεινά σήματα που καταγράφονται.
Επειδή ο ανιχνευτής είναι στο βάθος ενός ορυχείου, προστατεύεται από το θόρυβο που δημιουργεί η κοσμική ακτινοβολία.
Μετά από 100 ημέρες παρατήρησης το πείραμα Xenon100, δεν ανίχνευσε κανένα ίχνος των σωματιδίων για τα οποία σχεδιάστηκε. 
Το αποτέλεσμα δεν αποκλείει την ύπαρξη των WIMPs, αλλά φαίνεται ότι τα σωματίδια αυτά είναι πολύ πιο δύσκολο να ανιχνευθούν, απ’ ότι θεωρούσαν οι ερευνητές. Το Xenon100 αποτελεί έναν  από τους πιο ευαίσθητους ανιχνευτές σκοτεινής ύλης στον κόσμο. Στις 13 Απριλίου, η ομάδα Xenon100 δημοσίευσε τα αποτελέσματά της, για μια περίοδο 100 ημερών του 2010.
Είδαν σήματα που αντιστοιχούν σε μόλις τρία σωματίδια!!
Αλλά αυτό δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά το αναμενόμενο υπόβαθρο. Συνεπώς δεν είδαν σήματα που αντιστοιχούν στην σκοτεινή ύλη. Οι ερευνητές βέβαια δεν αποθαρρύνονται και συνεχίζουν την έρευνά τους.
 Άλλωστε το (μη) αποτέλεσμά τους συμβάλλει στη δημιουργία ενός νέου ανώτατου ορίου για την ένταση της αλληλεπίδρασης των WIMPs με την κανονική ύλη.
Μπλε έντονη καμπύλη: Το όριο στην ενεργό διατομή της αλληλεπίδρασης των WIMPs με την κανονική ύλη συναρτήσει της μάζας όπως προέκυψε από το πείραμα XENON100
Δεν αποκλείεται τα WIMPs να εμφανιστούν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC)στο CERN, κοντά στη Γενεύη της Ελβετίας ή στο μέλλον να ανιχνευθούν από το Άλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
arxiv.org/abs/1104.2549 - newscientist.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου