29/4/11

Η τελευταία αποστολή του Endeavour

Η καταιγίδα δεν θα εμποδίσει τελικά την εκτόξευση του Endeavour;
Το διαστημικό λεωφορείο της NASA θα μεταφέρει στον ISS έναν υπερσύγχρονο ανιχνευτή σωματιδίων. Την εκτόξευση θα παρακολουθήσει και η σύζυγος του κυβερνήτη, βουλευτής Γκ. Γκίφορντς, που είχε τραυματιστεί στο κεφάλι από σφαίρα στο περιστατικό του Τουσόν
Υπό το βλέμμα του Αμερικανού πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα, της συζύγου του, αλλά και της τραυματισμένης στο κεφάλι από σφαίρα στο περιστατικό του Τουσόν τον Ιανουάριο δημοκρατικής βουλευτού Γκαμπριέλ Γκίφορντς θα πραγματοποιηθεί αργά σήμερα το βράδυ η τελευταία ιστορική εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου της NASA Endeavour!...

Αργά σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ιστορική εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου της NASA, Endeavour
Η τελευταία αποστολή του Endeavour, με το εξαμελές πλήρωμα που αποτελείται από βετεράνους αστροναύτες, έχει εκτός από ιστορική σημασία και επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς το γερασμένο διαστημικό λεωφορείο θα μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έναν υπερσύγχρονο ανιχνευτή σωματιδίων αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος ονομάζεται Alpha Magnetic Spectrometer (AMS).
Η αποστολή είναι σημαντική, καθώς μέχρι τώρα όλα τα όργανα του ISS ήταν φτιαγμένα έτσι ώστε να δέχονται ακτινοβολία και όχι σωματίδια. Το AMS έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει σωματίδια και να αναλύει δεδομένα που βασίζονται σε αυτά. Σκοπός του είναι να ανακαλύψει πράγματα για το Σύμπαν που μέχρι τώρα ήταν άγνωστα και να διαφωτίσει τους επιστήμονες για θέματα όπως η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια, η αντι-ύλη και τα θεωρητικά υποατομικά σωματίδια γνωστά ως παραδοξόνια (strangelets).
Το πλήρωμα του Endeavour, όταν φτάσει στον ISS θα πραγματοποιήσει τέσσερις διαστημικούς περιπάτους, με σκοπό να εγκαταστήσει μια συσκευή για πειράματα και να κάνει κάποιες εργασίες συντήρησης. Στο πλήρωμα, εκτός του 47χρονου κυβερνήτη Μαρκ Κέλι, συμμετέχουν ο 48χρονος πιλότος Γκρέγκορι Τζόνσον, ο 47χρονος μηχανικός πτήσης Ρομπέρτο Βίτορι, ο 44χρονος Μάικλ Φινκ, ο 45χρονος Αντριου Φέστελ και ο 48χρονος Γκρέγκορι Τσαμίτοφ.
Το AMS είναι το τελευταίο σημαντικό εξάρτημα που θα παραδώσουν και θα προσδέσουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τα διαστημικά λεωφορεία της NASA, καθώς μέσα στο καλοκαίρι και το Atlantis θα ακολουθήσει το Discovery και το Endeavour στις προθήκες των εκθέσεων των διαστημικών κέντρων και των πανεπιστημίων. Οπως έχει γίνει γνωστό, το Discovery θα εκτίθεται στο Κέντρο Στίβεν Φ. Ούντβαρ Χέιζι του Εθνικού Μουσείου Σμιθσόνιαν για την Αεροπλοΐα και το Διάστημα, το Endeavour έχουν υποσχεθεί ότι θα εκτίθεται στο Κέντρο Επιστημών της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες και το Atlantis μετά την τελευταία του αποστολή θα μεταφερθεί στο Συγκρότημα Επισκεπτών του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στο Ορλάντο της Φλόριντα.
Η βουλευτής Γκαμπριέλ Γκίφορντς είναι σύζυγος του κυβερνήτη του διαστημοπλοίου Μαρκ Κέλι και παρά την κακή κατάσταση της υγείας της, μετά τη σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι από το όπλο του Τζαρντ Λι Λούγκνερ στις 8 Ιανουαρίου 2011, οι γιατροί της στο Χιούστον, όπου παρακολουθεί πρόγραμμα αποκατάστασης, της έδωσαν άδεια να παρευρεθεί στην εκτόξευση, καθώς σύμφωνα με τις αναφορές είναι κάτι που ήθελε πάρα πολύ. Ο Τζαρντ Λι Λούγκνερ σκότωσε 6 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 13 κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης της βουλευτού έξω από ένα μανάβικο στο Τουσόν για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους και είναι αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή.
TO XPONIKO
ΤΟ ΠΑΡΘΕΝΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ
Στις 7/5/1992 το Endeavour πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι. Στόχος της αποστολής ήταν να επισκευάσει τον δορυφόρο INTELSAT VI. Στην αποστολή πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος σε διάρκεια διαστημικός περίπατος (8 ώρες) στην ιστορία της NASA.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ HUBBLE
Στις 12/2/1993 το Endeavour ξεκίνησε για την πέμπτη αποστολή του που είχε ως στόχο να επισκευάσει τον βασικό φακό του τηλεσκοπίου Hubble. Κατά τη διάρκεια της αποστολής επιπλέον εξαρτήματα προσαρτήθηκαν στο πανίσχυρο τηλεσκόπιο.
ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
Στις 4/12/1998 το Endeavour ξεκινάει για την αποστολή που θα αποτελέσει την πρώτη προσφορά των ΗΠΑ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Συνέδεσε τη συσκευή Unity στη ρωσική συσκευή Zarya.
Η ΑΥΛΑΙΑ...
Σήμερα το Endeavour ξεκινάει για το τελευταίο του ταξίδι. Το γερασμένο διαστημικό λεωφορείο θα μεταφέρει το AMS στον ISS και θα γίνουν εργασίες συντήρησης του σταθμού.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ethnos.gr - nasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου