19/4/11

Η ζωή σε πλανήτες με δυο ήλιους - όπως στον πλανήτη του Luke Skywalker στο Star Wars - είναι δυνατή

.. μόνο που τα φυτά θα ήταν μαύρα!
 Η ζωή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε έναν πλανήτη σαν τον Tatooine του Luke Skywalker
Παρότι ήταν ένας φανταστικός κόσμος βγαλμένος μέσα από τη φαντασία του George Lucas, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η ζωή - στο σύμπαν του Star Wars - θα μπορούσε να ευδοκιμήσει σε έναν πλανήτη σαν τον Tatooine, του Luke Skywalker, με τους δύο ήλιους του. Ωστόσο, ο θρυλικός σκηνοθέτης έκανε λάθος σε μια λεπτομέρεια - τα δένδρα θα είχαν μαύρα φύλλα!
Είναι γνωστό ότι η θερμοκρασία ενός άστρου καθορίζει το χρώμα του και ότι σε διαφορετικές θερμοκρασίες, η ζωή εξελίσσεται με πολύ διαφορετικούς τρόπους.
Η φωτοσύνθεση - η διαδικασία με την οποία τα φυτά παράγουν ενέργεια χρησιμοποιώντας το ηλιακό φως - τροποποιείται όταν το χρώμα του φωτός είναι διαφορετικό. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για πλανήτες σαν τη Γη, οι οποίοι όμως δέχονται φως από δύο ήλιους.
Διαπίστωσαν ότι τα φυτά με ήλιους-νάνους με αχνό κόκκινο χρώμα - όπως και ο κόσμος  του πλανήτη Tatooine - είναι πιθανό να έχουν μαύρα ή γκρίζα φυτά.
Η μελέτη είναι σημαντική, διότι στο κυνήγι των επιστημόνων για εξωγήινη ζωή, οι πλανήτες με πολλαπλούς ήλιους πρέπει πλέον να θεωρούνται φιλόξενοι ως προς τη ζωή. Πολλά συστήματα πολλαπλών αστέρων περιέχουν «ερυθρούς νάνους». Αυτά είναι «ψυχρά» άστρα με αμυδρό φως και αποτελούν το πιο συνηθισμένο είδος άστρων στον γαλαξία μας. Περίπου το ήμισυ του συνόλου των ερυθρών νάνων και το ένα τέταρτο των άστρων σαν τον ήλιο, βρίσκονται σε πολλαπλά συστήματα.
Μαύρα φυτά: Η φωτοσύνθεση γίνεται διαφορετικά όταν το χρώμα του φωτός αλλάζει
Σύμφωνα με τον Jack O'Malley-James, του Πανεπιστημίου του St Andrews: "Η θερμοκρασία ενός άστρου καθορίζει το χρώμα του και ως εκ τούτου, το χρώμα του φωτός που θα χρησιμοποιηθεί στη φωτοσύνθεση. Τα φυτά εξελίσσονται ανάλογα με το χρώμα του φωτός των άστρων τους. Οι προσομοιώσεις μας δείχνουν ότι οι πλανήτες σε συστήματα πολλαπλών ήλιων μπορούν να φιλοξενήσουν πιο εξωτικές μορφές ζωής σε σχέση με τα συνηθισμένα φυτά που βλέπουμε στη Γη. Για παράδειγμα, φυτά σε πλανήτες με ήλιους κόκκινους νάνους, μπορούν να φαίνονται μαύρα στα μάτια μας, καθώς θα απορροφούν όλα τα μήκη κύματος του φάσματος του ορατού φωτός, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το διαθέσιμο φως στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Επιπλέον, θα μπορούν να χρησιμοποιούν και τις υπεριώδεις ή τις υπέρυθρες ακτινοβολίες για την πραγματοποίηση της φωτοσύνθεσης...."
dailymail.co.uk/sciencetech - www.ras.org.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου