26/4/11

O 'van Gogh' του υπέρυθρου ουρανού

Το διαστημικό τηλεσκόπιο υπερύθρων, WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer), της NASA είναι ο Vincent van Gogh του υπέρυθρου ουρανού. Όπως ο ξακουστός ιμπρεσιονιστής ζωγράφος που δημιούργησε υπέροχους πίνακες ζωγραφικής χρησιμοποιώντας χρώματα και φως, έτσι και το WISE μας δίνει "ζωγραφικές" εικόνες του σύμπαντος αναπαριστώντας το  "αόρατο"υπέρυθρο φως με χρώματα.
Η παραπάνω εικόνα του νεφελώματος NGC 2174, στα όρια των αστερισμών των Διδύμων και του Ωρίωνα, είναι ένα τέλειο παράδειγμα. Τα χρώματα σ' αυτήν την εικόνα μοιάζουν με πινελιές χρωμάτων, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν συγκεκριμένα μήκη κύματος του υπέρυθρου φωτός.
Tο νεφέλωμα NGC2174 είναι ένα νέφος αερίων και σκόνης που περιβάλλει το σμήνος άστρων NGC2175.  Δεδομένου ότι το αστρικό σμήνος θερμαίνει το νεφέλωμα, η σκόνη αρχίζει να λάμπει στο υπέρυθρο φως. Ο NGC2174 ανακαλύφθηκε το 1877 από τον Γάλλο αστρονόμο Jean Marie Stephan, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα 80-εκατοστών κατοπτρικό τηλεσκόπιο στο Observatoire de Marseille, στη Γαλλία. Σήμερα, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς στόχους των ερασιτεχνών αστρονόμων.
 Άλλο ένα νεφέλωμα φαίνεται στο πάνω μέρος της εικόνας. Το αέριο και η σκόνη του νεφελώματος αυτού θερμαίνονται από το άστρο TYC 1326-964-1. Κοντά στην κορυφή και προς τα αριστερά της εικόνας βρίσκεται ένα φωτεινό μπλε άστρο, γνωστό ως HR2190, το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένας κόκκινος νάνος.
nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου