10/4/11

Το τηλεσκόπιο WISE φωτογραφίζει την δημιουργία άστρων

Στον σπειροειδή βραχίονα του Περσέα στον Γαλαξία μας, απέναντι από το γαλαξιακό κέντρο, βρίσκεται το νεφέλωμα SH 2-235. Όπως φαίνεται στο ορατό φως το SH 2-235 φαίνεται να είναι ένα μικρό νέφος σκόνης με φαιοκίτρινο χρώμα που έχει μέγεθος περίπου το ένα δέκατο του μεγέθους της πανσελήνου. Το τηλεσκόπιο υπερύθρων WΙSE της NASA, αποκαλύπτει ότι το SH 2-235 είναι ένα τεράστιο σύμπλεγμα σχηματισμού άστρων – κατά μήκος 100 ετών φωτός. Αυτή η εικόνα καλύπτει μια περιοχή του ουρανού σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερη της πανσελήνου, της οποίας το φως οφείλεται στη θερμή σκόνη.
Το νεφέλωμα SH 2-235 δημιουργήθηκε όταν δύο γιγαντιαία νέφη συγκρούστηκαν.
Η πυκνή ύλη θερμαίνεται από το άστρο BD +35 ° 1201, κάνοντας την σκόνη του νέφους να ακτινοβολεί.
Αυτή η περιοχή είναι ενδιαφέρουσα διότι περιλαμβάνει περιπτώσεις από τα διάφορα εξελικτικά στάδια στη ζωή των άστρων. Για παράδειγμα, τα φωτεινά αντικείμενα σε χρώμα πορτοκαλί στο κάτω δεξιά τμήμα του νεφελώματος, είναι ένα σύμπλεγμα από μεγάλα άστρα που σχηματίζονται από ψυχρές μάζες. Αυτή η περιοχή είναι σημαντική για τη μελέτη των αρχικών σταδίων της δημιουργίας άστρων.
Ένα άλλο μυστηριώδες αντικείμενο που εμφανίζεται σ' αυτή την εικόνα είναι το IRAS 05338 3447, το φωτεινό κόκκινο αντικείμενο στο κάτω δεξιά γωνία. Αυτό το αντικείμενο είχε θεωρηθεί από τον δορυφόρο IRAS (Infrared Astronomical Satellite), ως ένα δυσδιάκριτο φωτεινό σημείο. Η φωτογραφία του WISE δείχνει το αντικείμενο πολύ πιο καθαρά, αλλά δεν αποκαλύπτει άμεσα αν αυτό συνδέεται με την μεγαλύτερη περιοχή όπου σχηματίζονται άστρα. Στην φωτογραφία υπάρχουν επίσης αρκετά άστρα κόκκινου χρώματος τα οποία είναι πιθανόν άστρα - μωρά που περιβάλλονται από μεσοαστρική σκόνη, που εκπέμπει υπέρυθρο φως επειδή θερμαίνεται.
Τα χρώματα σ' αυτή την εικόνα αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένα μήκη κύματος του υπέρυθρου φωτός. Μπλε και κυανό (μπλε-πράσινο) αντιπροσωπεύουν μήκη κύματος 3,4-και 4,6μm (μικρόμετρα), που είναι κυρίως φως που εκπέμπεται από θερμά άστρα. Το πράσινο και το κόκκινο αντιπροσωπεύουν μήκη κύματος 12 - και 22-μm, που οφείλονται κυρίως στο φως της θερμής μεσοαστρικής σκόνης.
nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου