3/5/11

Μερικές μαύρες τρύπες χρονολογούνται πριν από την Μεγάλη Έκρηξη !

Αν το Σύμπαν διαστέλλεται και συστέλλεται σε κύκλους Mεγάλων Εκρήξεων και Συνθλίψεων, μερικές μαύρες τρύπες μπορούν να επιβιώσουν της Μεγάλης Σύνθλιψης και να εμφανιστούν στον επόμενο κύκλο, σύμφωνα με νέα ανάλυση κοσμολόγων.
Οι μαύρες τρύπες είναι περιοχές του διαστήματος όπου η βαρύτητα είναι τόσο ισχυρή που τίποτε δεν μπορεί να διαφύγει, ούτε καν το φως. Οι μαύρες τρύπες προκύπτουν από την βαρυτική κατάρρευση του υπολείμματος ενός άστρου, μετά την έκρηξή του ως σουπερνόβα. Όμως υπάρχει και μια άλλη κατηγορία αντικειμένων που ονομάζονται αρχέγονες μαύρες τρύπες για τά οποία οι κοσμολόγοι θεωρούν ότι δημιουργούνται με διαφορετικό τρόπο. Αυτά είναι κυρίως απομεινάρια από το εξαιρετικά πυκνό και θερμό υλικό που αποτελούσε το Σύμπαν στις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του. Κάποια τμήματα ήταν αρκετά πυκνά έτσι ώστε να σχηματίσουν μαύρες τρύπες.
Μια βασική διαφορά των αρχέγονων μαύρων τρυπών με αυτές που προκύπτουν όταν τα άστρα πεθαίνουν, είναι το μέγεθός τους – είναι πολύ μικρότερες. Αν και κανένας μέχρι τώρα δεν έχει δει αρχέγονη μαύρη τρύπα, οι γνώσεις μας γι αυτές είναι θεωρητικές και βασίζονται στις διαδικασίες που επικρατούσαν αμέσως μετά την Μεγάλη Έκρηξη.
Υπάρχουν κοσμολογικές θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες το Σύμπαν αφού ολοκληρώσει τη διαστολή του, θα αρχίσει να συστέλλεται και τελικά θα καταρρεύσει, για να ξεκινήσει με μια νέα Μεγάλη Έκρηξη άλλος ένας παρόμοιος κύκλος κ.ο.κ.
Η Μεγάλη Σύνθλιψη δημιουργεί μια ιδιομορφία που καταβροχθίζει τα πάντα. Τα πάντα;
Κάποιες μαύρες τρύπες ορισμένης μάζας θα μπορούσαν να αποφύγουν τον αφανισμό τους και να επιβιώσουν από την σύνθλιψη ως ξεχωριστές οντότητες. Η μάζα αυτών των μαύρων τρυπών υπολογίζεται σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόγραμμα – περίπου όση η μάζα του ήλιου μας.
Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Επειδή οι μάζες των αρχέγονων και των προ-σύνθλιψης μαύρων τρυπών είναι παρόμοιες θα είναι πολύ δύσκολο να τις ξεχωρίσουμε.
Η παρατήρηση μικρών μαύρων τρυπών θα μπορούσε να γίνει, διότι όταν αυτές εξατμίζονται σε μια σχετικά μικρή χρονική περίοδο, τελικά εξαφανίζονται με μια βίαιη έκρηξη ακτίνων γάμμα. Το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων γ Fermi, μπορεί να δει τέτοια γεγονότα. Σύμφωνα με ορισμένους κοσμολόγους, έτσι πρέπει να εξηγηθούν οι εκρήξεις ακτίνων γ που παρατηρήθηκαν τελευταία.
Τελικά ίσως υπάρχουν αντικείμενα στο Σύμπαν μας που δημιουργήθηκαν πριν από την Μεγάλη Έκρηξη.
Και ένα ακραίο ερώτημα. Αν πάρουμε υπόψη ένα πρόσφατο άρθρο: "Υπάρχει ζωή στο εσωτερικό των μαύρων τρυπών;", σύμφωνα με το οποίο μπορεί να διατηρηθεί ζωή στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας, τότε υπάρχει τρόπος να διαφύγουμε της Μεγάλης Σύνθλιψης και να βιώσουμε την επόμενη Μεγάλη Έκρηξη;;
arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/1104/1104.3796v1.pdf - www.technologyreview.com/blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου