31/5/11

Ο Γαλαξίας μας θα συγκρουστεί με τον γαλαξία της Ανδρομέδας

....όπως συγκρούονται οι γαλαξίες NGC 935 και IC 1801
Δύο διαστημικά τηλεσκόπια έχουν ριχτεί στην μάχη για την δημιουργία ενός γαλαξιακού άτλαντα επικεντρωμένου κατά κύριο λόγο στην ανακάλυψη και μελέτη γαλαξιακών συγκρούσεων. Στόχος των επιστημόνων είναι να μελετηθεί η γέννηση και εξέλιξη των γαλαξιών. Η εξερεύνηση για την χαρτογράφηση αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα γαλαξιακή σύγκρουση. Δύο μακρινοί γαλαξίες συγκρούονται με τρόπο ανάλογο με εκείνο που θα συμβεί ανάμεσα στον δικό μας γαλαξία και αυτόν την Ανδρομέδας σε τρία έως πέντε δις έτη. Η μελέτη αυτής της σύγκρουσης θα μας αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για το μέλλον του γαλαξία μας.
Τρεις γαλαξιακές συγκρούσεις
Ο άτλας και η σύγκρουση
Τα διαστημικά τηλεσκόπια Spitzer και Galex της NASA χρησιμοποιούνται για την χαρτογράφηση και μελέτη των γαλαξιακών συγκρούσεων. To Spitzer είναι ευαίσθητο στο υπέρυθρο φως ενώ το GALEX είναι ευαίσθητο στα υπεριώδη μήκη κύματος φωτός, «Αυτός ο άτλας είναι το πρώτο κεφάλαιο στο βιβλίο της γέννησης, ανάπτυξης και εξέλιξης των γαλαξιών» αναφέρει η Λοράν Λανζ, του Harvard Smithsonian Center for Astrophysics, μέλος της επιστημονικής ομάδας που μελετά τις συγκρούσεις των γαλαξιών.
Γέννηση νέων άστρων
Η έρευνα αποκάλυψε την σύγκρουση των γαλαξιών NGC 935 και IC 1801 που βρίσκονται σε απόσταση 180 εκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς. Τα όργανα τα δύο τηλεσκοπίων «χρωματίζουν» την κοσμική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα κατά τη διαδικασία της σύγκρουσης ανάμεσα στους δύο γαλαξίες η οποία, όπως θα συμβεί και στην δική μας περίπτωση, θα καταλήξει τελικά σε μια γαλαξιακή συγχώνευση. Η σύγκρουση γαλαξιών οδηγεί στην γέννηση νέων άστρων η οποία στην εικόνα της σύγκρουσης του NGC 935 και του IC 1801 αποτυπώνεται με μπλε χρώμα. Με κόκκινο χρώμα καταγράφεται η κοσμική σκόνη η θερμοκρασία της οποίας έχει αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας της σύγκρουσης.
Υπέρυθρη και υπεριώδης εκπομπή από τον γαλαξία Μ51
Διαβάστε και το: Όταν ο Γαλαξίας μας θα συγκρουστεί με τον γαλαξία της Ανδρομέδας
tovima.gr - dailymail.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου