19/5/11

Η σκοτεινή ενέργεια υπάρχει ....

...και εξουδετερώνει την βαρύτητα
"Η σκοτεινή ενέργεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοσμολογικά μυστήρια της σύγχρονης φυσικής. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν αναγκάστηκε να υιοθετήσει μια απωστική δύναμη, που εκφράζεται από την κοσμολογική σταθερά Λ, η οποία θα εξισορροπούσε την βαρύτητα και θα κρατούσε το σύμπαν σταθερό. Εγκατέλειψε αυτήν την ιδέα (λέγοντας μάλιστα ότι αποτελούσε το μεγαλύτερο σφάλμα της ζωής του), όταν ο αστρονόμος Edwin Hubble ανακάλυψε το 1929 ότι το σύμπαν διαστέλλεται. Όμως το 1998 οι παρατηρήσεις δύο ερευνητικών ομάδων ( ανακάλυψαν ότι το σύμπαν όχι μόνο διαστέλλεται, αλλά αυτή η διαστολή είναι επιταχυνόμενη. Η κοσμολογική σταθερά επανήλθε στο προσκήνιο - εκφράζοντας την σκοτεινή ενέργεια - για να εξηγηθεί η επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος."
Πενταετής έρευνα σε 200.000 γαλαξίες οδήγησε σε μία από τις καλύτερες ανεξάρτητες επιβεβαιώσεις του γεγονότος ότι η σκοτεινή ενέργεια είναι η κινητήρια δύναμη που επιταχύνει την διαστολή του σύμπαντος. Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από το Galaxy Evolution Explorer της NASA και το Αγγλο-Αυστραλιανό τηλεσκόπιο Siding Spring στην Αυστραλία.
Σχήμα 1: Πώς να μετρήσετε το Σύμπαν
Το σχήμα 1 μας δείχνει δύο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο γρήγορα διαστέλλεται το σύμπαν. Στο παρελθόν, χρησιμοποιήθηκαν απομακρυσμένα σουπερνόβα, ως "πρότυπα κεριά" για την μέτρηση αποστάσεων στο σύμπαν και τον καθορισμό του ρυθμού διαστολής.
Τα σουπερνόβα με την ίδια απόλυτη λαμπρότητα φαίνονται λιγότερο φωτεινά ανάλογα με το πόσο μακριά βρίσκονται. Όπως ακριβώς ένα "πρότυπο κερί" που φαίνεται πιο αμυδρό σε μεγαλύτερες αποστάσεις (αριστερό μέρος στην εικόνα).
Στην έρευνα από το Galaxy Evolution Explorer της NASA και το Αγγλο-Αυστραλιανό τηλεσκόπιο, οι αποστάσεις των γαλαξιών έχουν υπολογιστεί με βάση έναν «πρότυπο κανόνα» . Η μέθοδος αυτή βασίζεται σε ζευγάρια γαλαξιών που σήμερα η μεταξύ τους απόσταση είναι 490 εκατομμύρια έτη φωτός. Η απόστασή τους φαίνεται να μικραίνει καθώς οι γαλαξίες κινούνται όλο και πιο μακριά, ακριβώς όπως και ένας χάρακας σταθερού μήκους (δεξιό μέρος στην εικόνα).
Σχήμα 2: Σκοτεινή Ενέργεια και Βαρύτητα
Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι η διαστολή του σύμπαντος καθορίζεται τόσο από τη δύναμη της βαρύτητας, που ενεργεί επιβραδυντικά, όσο και από μια μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια, η οποία ωθεί την ύλη και τον χώρο προς τα έξω. Στην πραγματικότητα, η σκοτεινή ενέργεια είναι πιθανό να διαστέλλει το σύμπαν με όλο και μεγαλύτερες ταχύτητες.
Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη στο σχήμα 2, η σκοτεινή ενέργεια παριστάνεται από το μοβ άνω πλέγμα, και η βαρύτητα με το πράσινο κάτω πλέγμα. Η βαρύτητα οφείλεται στην ύλη που περιέχεται στο σύμπαν και τα αποτελέσματά της είναι τοπικά, διότι εξασθενεί γρήγορα σε μεγάλες αποστάσεις.
Τα νέα αποτελέσματα των επιστημόνων δείχνουν ότι η σκοτεινή ενέργεια είναι μια σταθερή, ομοιόμορφη δύναμη που τελικά εξουδετερώνει την επίδραση της βαρύτητας, κάνοντας το σύμπαν να διαστέλλεται επιταχυνόμενα.
www.nasa.gov/mission_pages/galex

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου