3/5/11

To μάτι του κυκλώνα: «νέα» εικόνα που δείχνει την μεγάλη ερυθρά κηλίδα του Δία

...με απίστευτες λεπτομέρειες
Με την ανάλυση των δεδομένων και την ψηφιοποίηση εικόνων που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια μπορούμε πλέον να «δούμε» ξεκάθαρα την μεγάλη ερυθρά κηλίδα του Δία, όπου μαίνεται ένας τυφώνας που έχει δυο φορές το μέγεθος της Γης.
Τα δεδομένα για την παραπάνω εικόνα στάλθηκαν από το Voyager 1 το 1979. Είναι η πρώτη ανθρώπινη κατασκευή που βρίσκεται τόσο μακριά από τη Γη, 117 αστρονομικές μονάδες.
1 Αστρονομική μονάδα (1 ΑU)= η μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο = 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα
Το Voyager 1 φωτογράφησε τον Δία όταν βρισκόταν σε απόσταση 1,85 εκατομμύρια χιλιόμετρα απ’ αυτόν, στις 4 Μαρτίου του 1979....
Η NASA εκτόξευσε το Voyager 1 το 1977 και 34 χρόνια μετά είναι έτοιμο να διαβεί τα «σύνορα» του ηλιακού συστήματος και να χαθεί στο απέραντο διάστημα
Η υπέρυθρη εικόνα της κηλίδας που έδωσε πέρυσι η NASA. Όσο πιο σκοτεινό είναι το χρώμα, τόσο πιο ψυχρή είναι η περιοχή.
Η εικόνα του ορατού φωτός μας δείχνει πως φαίνεται με γυμνό μάτι η περιοχή της κηλίδας
Η κηλίδα του Δία που είχε συναρπάσει τους αστρονόμους του 19ου αιώνα, έχει αλλάξει μέγεθος με το πέρασμα των ετών. Πριν από έναν αιώνα είχε 40 χιλιάδες χιλιόμετρα μήκος και σήμερα έχει περίπου το μισό. Πάντως, παρά τις μεταβολές, τις αναταράξεις, τις ανακατατάξεις και τις συγκρούσεις με άλλους κυκλώνες, η ερυθρά κηλίδα του Δία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί στο άμεσο μέλλον.
dailymail.co.uk/sciencetech

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου