11/6/11

Οταν το ταξίδι στο Φεγγάρι ήταν μόνο στη φαντασία

ΤΟ 1870 κυκλοφόρησε στη Γαλλία το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «Γύρω από τη Σελήνη». Σε αυτό, οι τρεις πρωταγωνιστές πλησιάζουν με το εκτινασσόμενο βλήμα τη Σελήνη, παρατηρούν την επιφάνειά της και αποφαίνονται ότι δεν μπορεί να υπάρχει ζωή.
Iούλιος Βερν, "Γύρω από τη Σελήνη"
Τρεις δεκαετίες αργότερα, ο Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς θα επαναλάμβανε το ταξίδι, δίνοντας μια τελείως διαφορετική εκδοχή για το διαστημικό όχημα και για την πιθανολογούμενη ζωή στο δορυφόρο της Γης. Το μυθιστόρημά του «Οι πρώτοι άνθρωποι στο φεγγάρι» μιλούσε για τη συνάντηση ενός πληρώματος αστροναυτών με παράξενα όντα που κατοικούσαν εκεί. Οι συγκρίσεις ήταν αναπόφευκτες και θα γίνονταν αφορμή να ξεσπάσει μεγάλη διαμάχη μεταξύ των δύο πρωτοπόρων της Επιστημονικής Φαντασίας.
Oι "Σεληνίτες" του Χ. Τζ. Γουέλς έγιναν αφορμή μιας ιστορικής διαμάχης
Δύο χρόνια μετά τη δημοσίευση του έργου τού Γουέλς, ο Βερν θα δήλωνε σε μια συνέντευξη: «Δεν βλέπω καμία δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ της δικής του και της δικής μου δουλειάς. Δεν ακολουθούμε ίδιες μεθόδους. Οι ιστορίες του δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Εγώ κάνω χρήση της Φυσικής, αυτός επινοεί. Εγώ πάω στο φεγγάρι με ένα βλήμα που εκτινάσσεται από ένα κανόνι. Αυτός το κάνει με ένα αερόπλοιο φτιαγμένο από υλικά που είναι αντίθετα στο νόμο της βαρύτητας. Ωραία, λοιπόν, ας μου δείξει αυτό το μέταλλο και ας μου πει πώς το φτιάχνει κανείς». Η αλήθεια ίσως βρίσκεται στα λόγια ενός Γερμανού ανθολόγου και μελετητή τής Ε.Φ., του Φραντζ Ροτενστάινερ: «Στον Βερν το ταξίδι είναι τα πάντα. Στον Γουέλς αυτό που μετράει είναι ο στόχος του ταξιδιού, τι θα βρει στο φεγγάρι».
ΑΡΗΣ ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ - enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου