11/6/11

Το σκουλήκι "αστροναύτης"

Συνταξιδιώτης με τις αράχνες και το καλαμάρι "αστροναύτες" στο τελευταίο ταξίδι του διαστημικού λεωφορείου Εndeavour ήταν και το σκουλήκι Caenorhabditis elegans. Το "διαστημικό" σκουλήκι θα αποτελέσει οδηγό για τη θωράκιση του ανθρώπινου οργανισµού στο ∆ιάστηµα
Πειράµατα µε σκουλήκια που έγιναν στον ∆ιεθνή ∆ιαστηµικό Σταθµό απέδειξαν ότι µπορεί να ελεγχθεί η απώλεια µυϊκής µάζας που επιφέρει το ∆ιάστηµα στους έµβιους οργανισµούς
Τον δρόµο για να ταξιδέψει µε ασφάλεια ο άνθρωπος στο µακρινό ∆ιάστηµα µπορεί να υποδείξει ένα σκουλήκι. Το όνοµα του µικροσκοπικού σκουληκιού είναι Caenorhabditis elegans και µεταφέρθηκε µε το διαστηµικό λεωφορείο «Ατλαντίς» στον ∆ιεθνή ∆ιαστηµικό Σταθµό, όπου και… διέµεινε 11 µέρες.
Το σκουλήκι διαθέτει 20.000 γονίδια και πολλά από αυτά επιτελούν λειτουργίες αντίστοιχες µε τα γονίδια του ανθρώπινου οργανισµού.
Οι επιστήµονες στον ∆ιαστηµικό Σταθµό θέλησαν να µελετήσουν την επίδραση που έχει το αφιλόξενο ∆ιάστηµα στον µικροσκοπικό οργανισµό και να δοκιµάσουν ορισµένες τεχνικές µε σκοπό να θωρακίσουν την άµυνά του.
Ειδικότερα θέλησαν να δουν µε ποιον τρόπο µπορούν να αποτρέψουν το σκουλήκι από το να χάσει µυϊκή µάζα, κάτι που ως γνωστόν παθαίνουν οι αστροναύτες µακριά από τη Γη......

Στο σκουλήκι εφάρµοσαν την τεχνική του λεγόµενου παρεµβατικού RNA, που είναι ένας µηχανισµός ο οποίος ρυθµίζει τη γονιδιακή έκφραση. ∆ιαπίστωσαν ότι µε την τεχνική αυτή µπορούν κατά πάσα πιθανότητα να ελέγξουν την απώλεια µυϊκής µάζας στο ∆ιάστηµα αλλά και επίσης να την αξιοποιήσουν για να βοηθήσουν ανθρώπους που υποφέρουν από την ίδια πάθηση λόγω γήρανσης.
Αφού ολοκληρώθηκαν τα πειράµατα στον ∆ιαστηµικό Σταθµό, τα βελτιωµένα σκουλήκια µεταφέρθηκαν για ανάλυση στο Τµήµα Κλινικής Φυσιολογίας του Πανεπιστηµίου του Νότινγχαµ.
Ο δρ Ναθάνιελ Σβέτσικ, που µαζί µε άλλους ειδικούς έκανε τις αναλύσεις, ανέφερε ότι «τα πειράµατα που έγιναν στον Σταθµό ήταν πολύ ενθαρρυντικά και φάνηκε µε ξεκάθαρο τρόπο ότι η τεχνική του επεµβατικού RNA µπορεί να χρησιµοποιηθεί αποτελεσµατικά για να µπλοκάρει τις πρωτεΐνες που διαδραµατίζουν καθοριστικό ρόλο στη µείωση του µυϊκού ιστού».
tanea.gr -news.discovery.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου