3/6/11

Όταν μια αρχέγονη μαύρη τρύπα χτυπήσει τον ήλιο....

...θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να παρατηρήσουμε τις ταλαντώσεις που θα δημιουργηθούν από την σύγκρουση!
Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει μέχρι τώρα δυο είδη μαύρων τρυπών: τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που βρίσκονται στο κέντρο των γαλαξιών και τις μαύρες τρύπες με «κανονικές» αστρικές μάζες που σχηματίζονται όταν πεθαίνουν γιγαντιαία άστρα.
Κανείς όμως δεν απαγορεύει την ύπαρξη μαύρων τρυπών οποιουδήποτε μεγέθους. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι μεταβολές της πυκνότητας στο αρχέγονο σύμπαν οδήγησαν στον σχηματισμό σχετικά μικρών μαύρων τρυπών.
Η μικρότερη από αυτές θα έπρεπε να είχε εξατμιστεί μέχρι σήμερα.
Όμως οι μαύρες τρύπες που έχουν μάζα όσο ένας αστεροειδής θα έπρεπε να κυκλοφορούν αδέσποτες αυτή την στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές. 
 Θα μπορούσαν επίσης να συνθέτουν την μυστηριώδη σκοτεινή ύλη που γεμίζει το σύμπαν. Το ερώτημα που τίθεται είναι το πώς μπορούμε να τις εντοπίσουμε.
Διάφοροι θεωρητικοί έχουν προτείνει τρόπους για την παρατήρηση αυτών των αντικειμένων.
Μια μέθοδος που προτείνεται είναι η ανίχνευση της κάμψης της ακτινοβολίας που δημιουργείται όταν διέρχονται μπροστά από απομακρυσμένα άστρα ή από εκλάμψεις ακτίνων γάμμα. Καμιά όμως από αυτές τις προσεγγίσεις δεν έδωσαν οριστικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα.
Ο Michael Kesden από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ο Shravan Hanasoge από το Princeton στο New Jersey, ισχυρίζονται ότι η σύγκρουση μιας αρχέγονης τρύπας με τον ήλιο θα μπορούσε να παρατηρηθεί πολύ εύκολα.
Ένα τέτοιο γεγονός δεν θα ήταν τόσο καταστροφικό όσο ακούγεται. Το πέρασμα μιας αρχέγονης μαύρης τρύπας με μάζα ενός αστεροειδή ή κομήτη (περίπου 10 21 g), θα δημιουργήσει μια μικρή «έκρηξη» ακτίνων Χ. Μια τέτοια έκλαμψη θα ήταν μικρότερη ακόμη και από το υπόβαθρο των ακτίνων Χ, και θα ήταν αδύνατον να παρατηρηθεί.
Αντ 'αυτού, οι Kesden και Hanasoge ισχυρίζονται η σύγκρουση θα δημιουργήσει υπερηχητικές αναταράξεις που θα αναγκάσουν τον ήλιο να ταλαντώνεται σαν «καμπάνα». Μάλιστα, υπολόγισαν το πώς θα μοιάζουν αυτές οι ταλαντώσεις. Το σημαντικό συμπέρασμά τους είναι ότι οι ταλαντώσεις αυτές θα έπρεπε να είναι ορατές από τα σημερινά παρατηρητήρια του ήλιου, σαν ένα είδος ηλιακού λόξιγκα. Θα μπορούσαμε λοιπόν να τις έχουμε δει ήδη.
Ήδη οι επιστήμονες ψάχνουν τα δεδομένα τους για να δουν αν τους διέφυγαν τα χαρακτηριστικά σύγκρουσης ήλιου -μαύρης τρύπας. Αν βρουν οτιδήποτε θα το μάθουμε σύντομα.
Ωστόσο, οι αρχέγονες μαύρες τρύπες ίσως να είναι σπάνιες, γεγονός που σημαίνει ότι και οι συγκρούσεις τους με τον ήλιο θα είναι λίγες και θα απέχουν χρονικά πολύ μεταξύ τους. Έτσι ίσως είναι καλύτερο να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο ταλαντώνονται άλλα άστρα. Άλλωστε η αστροσεισμολογία είναι ένας καινούργιος κλάδος που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα χάρη στις παρατηρήσεις που γίνονται από τα διαστημικά σκάφη, όπως το CoRot και το Κέπλερ, που μπορούν να καταγράψουν ταλαντώσεις άστρων.
Πάντως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα μάθουμε πολύ περισσότερα σχετικά με τον τρόπο που τα άστρα ταλαντώνονται.
technologyreview.com - arxiv.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου