28/7/11

Βίντεο: 2010 TK7, ο πρώτος συνοδός-αστεροειδής της Γης

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε την Γη και τον αστεροειδή 2010 TΚ7 σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Η διαδρομή του αστεροειδούς φαίνεται με πράσινο χρώμα. Κάθε βρόχος ή "επίκυκλος" του αστεροειδούς χρειάζεται ένα γήινο έτος για να ολοκληρωθεί. Είναι ο πρώτος συνοδός της Γης αστεροειδής που ανακαλύπτεται ή αλλιώς ο πρώτος στην κατηγορία Τρώες αστεροειδείς της Γης. H διάμετρός του είναι περίπου 300 μέτρα και προηγείται συνεχώς της Γης κατά 80 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Για να πάρουμε μια ιδέα για το τι είναι οι "Τρώες αστεροειδείς" ... φανταζόμαστε τον Ήλιο και τη Γη ως τα δυο σημεία ενός ισοπλεύρου τριγώνου.Το άλλο σημείο αυτού του τριγώνου είναι γνωστό ως σημείο Lagrange.
O Γάλλος μαθηματικός Josheph Louis de Lagrange, το 1772 απέδειξε ότι σε ένα σύστημα σωμάτων υπάρχουν σημεία όπου οι βαρυτικές και οι φυγόκεντρες δυνάμεις που ασκούνται μέσα στο σύστημα εξουδετερώνονται αμοιβαία.
Στην περίπτωση ενός πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο πολύ μεγαλύτερης μάζας υπάρχουν στην τροχιά του δυο σημεία Lagrange στα οποία αν τοποθετηθούν κάποια σώματα θα περιστρέφονται ευσταθώς.
Στο σχήμα που ακολουθεί βλέπουμε τα σημεία Lagrange του συστήματος Γης και Ήλιου. Στα σημεία L4 και L5 η ισορροπία είναι ευσταθής, ενώ στα άλλα τρία ασταθής.
Ο Ήλιος και οι άλλοι πλανήτες δημιουργούν επίσης σημεία Lagrange στα οποία έχουν παρατηρηθεί αστεροειδείς. Κλασικό παράδειγμα αποτελούν οι αστεροειδείς Τρώες και Έλληνες, οι οποίοι περιστρέφονται στην ίδια τροχιά με τον πλανήτη Δία....


Οι επιστήμονες είχαν υποψίες για τη ύπαρξη τέτοιων αστεροειδών (Τρώων) στην τροχιά της Γης, αλλά ήταν δύσκολο να εντοπιστούν από τη Γη καθώς θα έπρεπε να παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όμως με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου WISE (Wild-field Infrared Survey Explorer) που εκτοξεύθηκε το 2009, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν τέτοιο αστεροειδή στο σημείο L4.
O αστεροειδής ΤΚ7 έχει μια παράξενη χαοτική τροχιά γύρω από το σημείο αυτό. Οι αστρονόμοι μπορούν να προβλέψουν την τροχιά του αστεροειδούς για τα επόμενα 10000 χιλάδες χρόνια - ο 2010 ΤΚ7 δεν θα πλησιάσει την Γη πιο κοντά από 20 εκατομμύρια χιλιόμετρα (50 φορές μικρότερη από την απόσταση Γης- Σελήνης).
Δυστυχώς, ο 2010 ΤΚ7 είναι δύσκολο να προσεγγιστεί με κάποια αποστολή, γιατί κινείται πάνω και κάτω από το επίπεδο της τροχιάς της Γης, πράγμα που σημαίνει ότι ένα διαστημικό όχημα θα ξόδευε μεγάλες ποσότητες καυσίμου. Ωστόσο, αν υπάρχουν κι άλλοι Τρώες αστεροειδείς ως προς τη Γη θα μπορούσαν πιθανώς να προσεγγιστούν ευκολότερα.
Ακολουθεί ένα παρόμοιο βίντεο με το αρχικό αλλά σε αργή κίνηση...

guardian.co.uk - space.com - nasa.gov 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου