19/7/11

Ρωσικό διαστημικό τηλεσκόπιο με 30 φορές μεγαλύτερη «διάμετρο» από τη Γη

Σε τροχιά το Radio-Astron
H κεραία του RadioAstron έχει 10 μέτρα διάμετρο. Συνδεόμενο όμως με πολλά επίγεια τηλεσκόπια δημιουργεί μια γιγάντια κεραία - ένα «πιάτο» που υπολογίζεται ότι θα έχει διάμετρο 30 φορές μεγαλύτερη από την διάμετρο της Γης



http://youtu.be/48O4kgjjKkc
Τέθηκε σε τροχιά πριν από λίγες ώρες το ρωσικό διαστημικό τηλεσκόπιο RadioAstron. Η εκτόξευση έγινε από το διαστημικό κέντρο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν και το τηλεσκόπιο θα κινείται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από την γη σε διαφορετικά υψόμετρα.
To τηλεσκόπιο θα μπει σε τροχιά με έναν πύραυλο που εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν
Το RadioAstron θα μπορεί να σαρώνει όλα τα μήκη και πλάτη του γαλαξία μας και να εντοπίζει ηλιακά συστήματα που βρίσκονται πολύ μακριά από εμάς.....

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το RadioAstron είναι το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο που έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι σήμερα αφού θα μπορεί να παράγει εικόνες που θα έχουν χιλιάδες φορές υψηλότερη ανάλυση από εκείνη των άλλων διαστημικών τηλεσκοπίων.

Το μεγαλύτερο πιάτο

Το RadioAstron είναι «παιδί» του Ψυχρού Πολέμου αφού η ιδέα για την δημιουργία του και οι πρώτες προσπάθειες υλοποίησης της έγιναν πριν από τριάντα χρόνια αλλά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης η κατασκευή του τηλεσκοπίου εξελισσόταν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Τα τελευταία χρόνια όμως η Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος αποφάσισε να επιταχύνει την προσπάθεια και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του.

Το μυστικό της ισχύος του RadioAstron κρύβεται στην δυνατότητα του να επικοινωνεί και να συνεργάζεται με επίγεια ραδιοτηλεσκόπια, βάσει μιας τεχνικής που ονομάζεται συμβολομετρία. Με αυτόν τον τρόπο ενώνεται η ισχύς όσων συστημάτων μετέχουν στο δίκτυο. Το RadioAstron θα ανοίξει μια κεραία δέκα μέτρων αλλά συνδεόμενο με πολλά επίγεια τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο στην ουσία θα δημιουργηθεί μια γιγάντια κεραία, ένα «πιάτο» που υπολογίζεται ότι θα έχει διάμετρο 30 φορές μεγαλύτερη από την διάμετρο της Γης!

Το RadioAstron θα κινείται σε διαφορετικά υψόμετρα και θα μπορεί να ερευνά και να καταγράφει εικόνες από διαφορετικά σημεία και γωνίες. Το απώτατο σημείο στο οποίο θα κινείται είναι 340 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Γη. «Δεν έχει υπάρξει άλλο ραδιοτηλεσκόπιο που να λειτουργεί τόσο μακριά από την Γη" δήλωσε ο Γιούρι Κοβάλεφ, στέλεχος του Κέντρου Αστρονομίας και Διαστήματος του Ινστιτούτου Φυσικής Lebedev στην Μόσχα που έχει τον έλεγχο της αποστολής.
Σύμφωνα με τους επιτελείς της αποστολής το RadioAstron θα παράγει εικόνες με ποιότητα δέκα χιλιάδες φορές ανώτερη από εκείνη του αναβαθμισμένου Hubble το οποίο σήμερα διαθέτει την πιο ισχυρή κάμερα καταγραφής μακρινών αντικειμένων στο Σύμπαν. Θ. Λαϊνας: tovima.gr - bbc.co.uk - physicsforme.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου