22/7/11

Ανιχνεύθηκαν μόρια σακχάρου στην κατοικήσιμη ζώνη του Γαλαξία μας

Μόριο σακχάρου που συνδέεται άμεσα με την δημιουργία ζωής εντόπισαν οι αστρονόμοι σε μια περιοχή του γαλαξία μας όπου θα μπορούσαν να υπάρχουν κατοικήσιμοι πλανήτες. Η γλυκοαλδεΰδη (HOCH 2 -CH = O) – ο απλούστερος μονοσακχαρίτης – μπορεί να αντιδράσει με την προπενάλη και να σχηματίσουν ριβόζη, ένα βασικό συστατικό του ριβονουκλεϊκού οξέος (RNA), που πιστεύεται ότι είναι το κεντρικό μόριο για την δημιουργία ζωής.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το ραδιοτηλεσκόπιο IRAM στη Γαλλία, με το οποίο ανίχνευσαν το μόριο σε μια περιοχή του διαστήματος, 26000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, όπου σχηματίζονται άστρα μεγάλης μάζας. Παρατήρησαν την περιοχή με υψηλή γωνιακή ανάλυση και σε διαφορετικά μήκη κύματος, επιβεβεβαιώνοντας την παρουσία των τριών χαρακτηριστικών γραμμών της γλυκοαλδεΰδη στο κεντρικό μέρος της περιοχής.
«Είναι η πρώτη φορά που η γλυκοαλδεΰδη, ένα βασικό σάκχαρο, ανιχνεύεται σε μια περιοχή σχηματισμού άστρων, όπου θα μπορούσαν να υπάρξουν πλανήτες φιλόξενοι στη ζωή» δηλώνουν οι επιστήμονες της ερευνητικής ομάδας. Η γλυκοαλδεΰδη είχε ανιχνευθεί παλιότερα μόνο προς το κέντρο του γαλαξία μας, όπου οι συνθήκες είναι ακραίες σε σχέση με τον υπόλοιπο γαλαξία. Το γεγονός ότι τώρα ανιχνεύθηκε σε μια περιοχή μακριά από το γαλαξιακό κέντρο δείχνει ότι η παραγωγή αυτού του βασικού συστατικού της ζωής μπορεί να γίνεται και σε άλλες περιοχές του γαλαξία. Αυτό είναι μια καλή είδηση για την αναζήτηση της εξωγήινης ζωής...
dailygalaxy.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου