1/7/11

Ριζική αλλαγή στον τρόπο ταξινόμησης των γαλαξιών

Μια συλλογή από εικόνες γαλαξιών που δείχνουν την ποικιλία των σχημάτων τους
Ο τρόπος με τον οποίο έχουν ταξινομηθεί οι γαλαξίες εδώ και δεκαετίες αμφισβητείται από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων. Μετά την αποκάλυψη ότι τα δύο τρίτα των τοπικών ελλειπτικών γαλαξιών είναι στην πραγματικότητα ταχέως περιστρεφόμενοι δίσκοι, η ομάδα πρότεινε ότι η κλασική μέθοδος που χρησιμοποιείται για την ταξινόμηση γαλαξιών – χρειάζεται αναθεώρηση.
Οι γαλαξίες εμφανίζονται σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη: από επίπεδους περιστρεφόμενους δίσκους μέχρι (σχεδόν) στάσιμες άμορφες μάζες που μοιάζουν με ελλειπτικούς γαλαξίες.
Ωστόσο, η ακριβής ταξινόμηση αυτών των τεράστιων αντικειμένων μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να γίνει, εξαιτίας της γωνίας από την οποία παρατηρούνται.....

Όταν βλέπουμε «κατά πρόσωπο», τους δίσκους παλαιότερων γαλαξιών που έχουν χάσει τις διακριτές τους λωρίδες σκόνης και τις σπείρες τους, φαίνονται σφαιρικοί, δηλαδή ελλειπτικοί γαλαξίες. Οι ελλειπτικοί γαλαξίες πιστεύεται ότι έχουν μια πολύ μικρή περιστροφή σε σχέση με τους γαλαξίες με δίσκο, που περιστρέφονται πολύ πιο γρήγορα. Η μέτρηση της ταχύτητας περιστροφής μπορεί επομένως να βοηθήσει στην μεταξύ τους διάκριση...
Ένας τέτοιος έλεγχος πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας το ATLAS 3D, με επικεφαλής τον Michele Cappellari στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η έρευνα συμπεριλαμβάνει 260 μη σπειροειδείς γαλαξίες του κοντινού μας σύμπαντος.
Σύμφωνα με τον Cappellari «Χωρίσαμε κάθε γαλαξία σε ένα πλέγμα μικρότερων τμημάτων και πήραμε τα φάσματα κάθε τμήματος. Με την ανάλυση αυτών των φασμάτων μετρήσαμε την μετατόπιση προς το κόκκινο ή το μπλε του κάθε τμήματος, Εάν μια περιοχή παρουσιάζει μετατόπιση προς το κόκκινο, απομακρύνεται από εμάς. Αν εμφανίζει μετατόπιση προς το μπλε, τότε κινείται προς το μέρος μας.
Εάν ένα τμήμα ενός γαλαξία εμφανίζει μετατόπιση προς το κόκκινο και το αντιδιαμετρικό του τμήμα μετατόπιση προς το μπλε, τότε ο γαλαξίας περιστρέφεται, και μπορούμε να υπολογίσουμε την ταχύτητα περιστροφής του.
Αυτό που εξέπληξε τον Cappellari και τους συνεργάτες του ήταν ότι το 66% των γαλαξιών που είχαν ταξινομηθεί παλαιότερα ως ελλειπτικοί, τώρα φαίνονταν από το ATLAS3D να είναι ταχέως περιστρεφόμενοι δίσκοι. Ο Cappellari εξηγεί: «Τα δύο τρίτα αυτών των γαλαξιών ουσιαστικά δεν διαφέρουν από τους σπειροειδείς γαλαξίες που έχασαν αέριο και σκόνη και τώρα απλά είναι «γυμνοί» από σπείρες.
Ένα τόσο μεγάλο ποσοστό δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να αγνοήσει.
Φέρνει μια σημαντική αλλαγή στην κατανόηση του τρόπου σχηματισμού των γαλαξιών».
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα των επιστημόνων να κάνει διαχωρισμό μεταξύ των σπειροειδών γαλαξιών: στους συμβατικούς ελλειπτικούς που περιστρέφονται αργά και τους απογυμνωμένους από σπείρες που περιστρέφονται γρήγορα.
Το αποτέλεσμα απειλεί να ανατρέψει τις απόψεις 80 χρόνων συμβατικής αστρονομίας….
Περισσότερες λεπτομέρειες: physicsforme.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου