16/8/11

Γραφένιο στο διάστημα

Εντοπίστηκαν στο διάστημα κυψελοειδείς κρύσταλλοι άνθρακα
Mια καλλιτεχνική άποψη γραφενίου και C70, τοποθετημένων στην εικόνα του πλανητικού νεφελώματος Helix - ένα νέφος αστρικής ύλης που εκτινάσσεται  προς τα έξω εξαιτίας ενός άστρου που πεθαίνει
Το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, Spitzer εντόπισε στο διάστημα επίπεδες διατάξεις ατόμων άνθρακα που είναι γνωστές ως γραφένιο και έχουν το ελάχιστο πάχος ενός ατόμου. Το γραφένιο κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στο εργαστήριο το 2004 και η έρευνα πάνω στις μοναδικές του ιδιότητες βραβεύθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2010. Πρόκειται για το υλικό του μέλλοντος με εφαρμογές, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οθόνες ηλεκτρικών συσκευών, ηλιακούς συλλέκτες κ.λ.π.
Το γραφένιο του διαστήματος βέβαια δεν θα μας δώσει σούπερ-υπολογιστές, αλλά το ενδιαφέρον των ερευνητών επικεντρώνεται στο να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζεται. Η κατανόηση των χημικών αντιδράσεων του άνθρακα στο διάστημα ίσως μπορεί να ερμηνεύσει το γιατί ο άνθρακας αποτέλεσε τη βάση της ζωής στη Γη...

Το Spitzer εντόπισε γραφένιο σε δυο μικρούς γαλαξίες κοντά στον δικό μας, στα αποκαλούμενα νέφη του Μαγγελάνου και πιο συγκεκριμένα σε ύλη προερχόμενη από άστρα που πεθαίνουν και ονομάζονται πλανητικά νεφελώματα. Το ευαίσθητο στην υπέρυθρη ακτινοβολία τηλεσκόπιο ανίχνευσε επίσης στην ίδια περιοχή και ένα σχετικό μόριο από άτομα άνθρακα, το ονομαζόμενο C70 . Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται τέτοια ουσία έξω από τον γαλαξία μας.
Το γραφένιο και το C70 ανήκει στην οικογένεια των φουλερενίων, η οποία περιλαμβάνει μόρια που ονομάζονται “buckyballs” ή C60. Αυτές οι σφαίρες από άνθρακα περιέχουν 60 άτομα άνθρακα και μοιάζουν με μπάλες ποδοσφαίρου. Τα μόρια C70 περιέχουν 70 άτομα άνθρακα και μοιάζουν περισσότερο με μπάλα ράκμπι. Φουλερένια βρέθηκαν πρόσφατα σε μετεωρίτες να μεταφέρουν εξωγήινα αέρια και νερό έγκλειστα σε buckyballs. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι ίσως τα φουλερένια να συμμετείχαν στην μεταφορά υλικών από το διάστημα στη Γη - άρα και στο ξεκίνημα της ζωής στον πλανήτη μας.
www.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου