24/8/11

Χιλιάδες ηλιοτρόπια «απορροφούν τη ραδιενέργεια» γύρω από τη Φουκουσίμα

Κόγιου Άμπε, ηγούμενος σε βουδιστικό μοναστήρι, σπέρνει την ελπίδα στα χώματα της πατρίδας του
Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για τη χρησιμότητα της πρακτικής, χιλιάδες ηλιοτρόπια φυτεύτηκαν σε μολυσμένες περιοχές γύρω από τη Φουκουσίμα για να απορροφήσουν τα ραδιενεργά ισότοπα από το έδαφος.

«Σπέρνουμε ηλιοτρόπια, κινέζικο λάχανο και σελόσια, τα οποία πιστεύεται ότι απορροφούν τη ραδιενέργεια» είπε στο Reuters ο Κόγιου Άμπε, ηγούμενος στο βουδιστικό μοναστήρι Ζονζί, 50 χιλιόμετρα από τον κατεστραμμένο σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι.

Η χειρότερη πυρηνική καταστροφή εδώ και 25 χρόνια μόλυνε τα εδάφη ακόμα και έξω από την «απαγορευμένη ζώνη» σε μια περιοχή που βασίζεται κυρίως στη γεωργία. Πολλοί ορυζώνες εγκαταλείφθηκαν, ενώ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύονται στο βοδινό κρέας, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα θαλασσινά και το πόσιμο νερό, ακόμα και 100 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο....


Ιάπωνες ερευνητές έχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμές για τη χρησιμότητα των ηλιοτρόπιων, τα αποτελέσματα όμως δεν είναι ακόμα διαθέσιμα.

Ηλιοτρόπια είχαν πάντως φυτευτεί και σε περιοχές κοντά στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας μετά την τραγωδία του 1986, προκειμένου να απορροφήσουν από το έδαφος το ραδιενεργό καίσιο.

Σε μια άλλη εξέλιξη, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο AFP ότι το 45% των παιδιών που εξετάστηκαν στην περιοχή γύρω από τη Φουκουσίμα είχαν ραδιενεργό ιώδιο στους θυρεοειδείς τους, που τείνουν να απορροφούν αυτό το ισότοπο. Ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε πάντως ότι «σε κανένα από τα παιδιά» δεν μετρήθηκαν συγκεντρώσεις που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Κοντά στο μοναστήρι του Ζονζί, δοσίμετρα και μετρητές Γκάιζερ παρακολουθούν τα επίπεδα της ραδιενέργειας, τα οποία σε ορισμένα σημεία υπερβαίνουν τα 5 microsievert ανά ώρα, πολύ πάνω από το επίσημο όριο ασφάλειας.

Τα ηλιοτρόπια ίσως δεν λύσουν το πρόβλημα, τουλάχιστον όμως τα χρώματά τους δίνουν στους κατοίκους μια νότα αισιοδοξίας, υπό το φάσμα μιας αόρατης απειλής που θα τους καταδυναστεύει για χρόνια.
news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου