23/8/11

Άστρα νετρονίων κυβικού σχήματος

Η ισχυρή πίεση μπορεί αναγκάσει τα νετρόνια να σχηματίσουν κύβους και όχι σφαίρες
Kάτω από έντονη πίεση τα νετρόνια «προτιμούν» την κυβική συμμετρία και όχι την σφαιρική
Μέσα στους ατομικούς πυρήνες, τα πρωτόνια και τα νετρόνια καταλαμβάνουν το 76% του χώρου, αφήνοντας το 26% του όγκου του πυρήνα κενό. Αυτή είναι μια αρκετά αποτελεσματική «συσκευασία». Η πυκνότητα στα άστρα νετρονίων είναι παρόμοια με την πυκνότητα των ατομικών πυρήνων. Η δύναμη μεταξύ των νετρονίων είναι αυτή που συγκρατεί τα άστρα νετρονίων από την βαρυτική κατάρρευση, αποτρέποντας την μετατροπή τους σε μαύρες τρύπες.
Επιστήμονες από την Γερμανία και Ισπανία ανακάλυψαν ότι κάτω από έντονη πίεση τα νετρόνια «προτιμούν» την κυβική συμμετρία και όχι την σφαιρική. Και όταν αυτό συμβεί, τα νετρόνια «πακετάρονται» σχηματίζοντας κύβους καταλαμβάνοντας έτσι το 100% του χώρου. Αυτές οι κυβικές μορφές των νετρονίων θα μπορούσαν να εμφανίζονται στο κέντρο των άστρων νετρονίων. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα.
Αφενός μεν τα περισσότερα άστρα νετρονίων έχουν μάζα περίπου 1,4 φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο, που είναι πολύ μικρή για να δημιουργήσει τις κατάλληλες πιέσεις ώστε να σχηματιστούν κυβικές κατανομές νετρονίων.
Όμως οι αστρονόμοι τον τελευταίο χρόνο ανακάλυψαν στον αστερισμό του Σκορπιού, το μεγαλύτερο άστρο νετρονίων. Αυτό το αντικείμενο, που ονομάζεται PSR J1614-2230, έχει μάζα 1,97 φορές μεγαλύτερη του ήλιου. Αυτή η μάζα είναι όση απαιτεί η θεωρία για την κυβική κατανομή των νετρονίων. Η αλλαγή από το σφαιρικό σχήμα στο κυβικό θα έχει μεγάλη επίδραση στη συμπεριφορά ενός άστρου νετρονίων. Θα αυξηθεί υπερβολικά η πυκνότητα του άστρου και ο ρυθμός περιστροφής του κ. ά.
Οι αστροφυσικοί θα τρίβουν τα χέρια τους σ’ αυτή την προοπτική.
physicsforme.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου