4/8/11

Ραδιενεργός Ορχήστρα

...μετατρέπει τη ραδιενέργεια σε μουσική.
Στο βιντεοκλίπ που ακολουθεί το κομμάτι που ακούγεται βασίζεται στο Κοβάλτιο-60 και στο Ρουβίδιο-88

http://youtu.be/GQxOC_BK9bs
Στοκχόλμη
Τρεις Σουηδοί καλλιτέχνες συνεργάστηκαν με ειδικούς σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας για να δημιουργήσουν τη «Ραδιενεργή Ορχήστρα», ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τη σύνθεση μουσικής με βάση τη συμπεριφορά των ραδιενεργών ισοτόπων.
Στο δικτυακό τόπο του εγχειρήματος, οι χρήστες μπορούν να πειραματιστούν με τα περισσότερα από τα 3.175 ραδιοϊσότοπα που γνωρίζει σήμερα η επιστήμη. Το λογισμικό του συστήματος αναλαμβάνει να παράγει αυτόματα μια σειρά τόνων που αντιστοιχούν στα επιμέρους στάδια της ραδιενεργού διάσπασης του συγκεκριμένου ισότοπου......

Ισότοπα ονομάζονται όλες οι διαφορετικές μορφές του κάθε χημικού στοιχείου, οι οποίες έχουν ίδιο αριθμό πρωτονίων αλλά διαφορετικό αριθμό νετρονίων στον πυρήνα τους. Τα ραδιοϊσότοπα είναι ασταθή ισότοπα που διασπώνται αυθόρμητα και μετατρέπονται σε άλλο ισότοπο του ίδιου ή διαφορετικού στοιχείου, μεταπίπτοντας σε χαμηλότερη ενεργειακή κατάσταση.

Τη στιγμή της διάσπασης, το αρχικό ραδιοϊσότοπο εκπέμπει μεταξύ άλλων φωτόνια στην περιοχή των ακτίνων γάμμα. Όπως εξήγησε ο εικαστικός καλλιτέχνης Γκέοργκ Χέριλιτζ, οι νότες που χρησιμοποιεί η Ραδιενεργή Ορχήστρα προκύπτουν με τη μετατροπή της συχνότητας των φωτονίων (η οποία μετράται σε eV, ή ηλεκτρονιοβόλτ) σε ήχους αντίστοιχης συχνότητας (η οποία μετράται σε Hz). Έτσι, τα επιμέρους στάδια της διάσπασης μετατρέπονται σε μια σύντομη μελωδία.

Ο Χέριλιτζ είχε την ιδέα για την ίδρυση της ορχήστρας όταν δημιούργησε μια σειρά από βίντεο για τη ραδιενέργεια για λογαριασμό μιας ομάδας ερευνητών πυρηνικής ασφάλειας. Μέλη της ορχήστρας είναι επίσης ο μουσικός Κρίστοφερ Χάγκμπαρντ και ο συνθέτης Άλεξ Μπόμαν.

Το πρώτο άλμπουμ της ορχήστρας, με την ονομασία Radioactive Orchestra, κυκλοφορεί στις 15 Αυγούστου στο iTunes και σε άλλα διαδικτυακά δισκοπωλεία.
Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε επίσης: Η μουσική των ραδιενεργών σωματιδίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...