12/8/11

TrES-2b: Ο "μαύρος" πλανήτης

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πιο σκοτεινό πλανήτη. Ο εξωπλανήτης TrES-2b αντανακλά λιγότερο από το 1% του φωτός που προσπίπτει στην επιφάνειά του.
Μαύρος πλανήτης: Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη TRES-2b, του πιο σκοτεινου απ' όλους τους γνωστούς πλανήτες
Η ανακάλυψη περιγράφεται λεπτομερώς στο επιστημονικό περιοδικό  Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Στο άρθρο γίνεται ανάλυση των εξαιρετικής ακρίβειας μετρήσεων λαμπρότητας μακρινών άστρων από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA. O TrES-2b - όχι και τόσο πιασάρικο όνομα - είναι ένας αέριος εξωπλανήτης περίπου στο μέγεθος του Δία, και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 750 ετών φωτός που ανακαλύφθηκε το 2006.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA, ένα από τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια του κόσμου
Περιστρέφεται γύρω από το άστρο που φέρει το όνομα GSC 03549-02811, σε μια απόσταση πέντε εκατομμυρίων χιλιομέτρων, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να εκτίθεται σε θερμοκρασίες μέχρι 1000 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα με τον πλανήτη Δία που περιβάλλεται π.χ. από νέφη αμμωνίας,  που αντανακλούν περισσότερο από το ένα τρίτο του ηλιακού φωτός,  ο TrES-2b έχει ατμόσφαιρα από αέρια νατρίου, καλίου και  οξείδια του τιτανίου που μεν απορροφούν το φως, αλλά δεν δικαιολογεί την απόλυτη "μαυρίλα" του πλανήτη. Ωστόσο, ο TrES-2b δεν είναι εντελώς μαύρος. Εκπέμπει μια κόκκινη λάμψη, που θυμίζει κάρβουνα που καίγονται. Πάντως το γεγονός ότι ένας τέτοιος εξωπλανήτης με την ελάχιστη λαμπρότητα εντοπίστηκε από το Kepler αποδεικνύει την αξιοθαύμαστη ακρίβεια αυτού του διαστημικού τηλεσκοπίου.
http://physicsforme.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου