27/9/11

Αποστολή κωδικοποιημένων μηνυμάτων με βακτήρια

Κώδικας: κολοβακτηρίδιο Ε. Coli
Οι ποικίλοι χρωματικοί συνδυασμοί βακτηρίων επιτρέπουν την κωδικοποίηση μηνυμάτων
Πρόκειται στην ουσία για νέα βιολογικά barcode, τα οποία αρχικά θα ενσωματωθούν σε ζωντανούς οργανισμούς, σπόρους και καλλιέργειες, ώστε να πιστοποιούν την γνησιότητα τους.
Καθόλου τυχαία όμως οι ερευνητές, χρηματοδοτήθηκαν από τη διάσημη υπηρεσία DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου, η οποία -όπως είχε κάνει και στο ξεκίνημα του Ίντερνετ- ενισχύει καινοτομικές έρευνες με στρατιωτικό ενδιαφέρον, γεγονός που υποδεικνύει ότι η βασική λειτουργία αυτών των “μεταλλαγμένων” κωδικών είναι η κρυπτογράφηση μηνυμάτων με προτεραιότητα τηνκατασκοπία και τις στρατιωτικές επικοινωνίες.....


Επικεφαλής της έρευνας ήταν οι χημικοί Ντέιβιντ Γουόλτ και Μανουέλ Παλάθιος του πανεπιστημίου Ταφτς, που παρουσίασαν το επίτευγμά τους στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το "Science", το "Nature" και το "New Scientist".

Ήταν η DARPA, λοιπόν που πριν από λίγα χρόνια, ζήτησε από τους επιστήμονες να ψάξει νέους τρόπους κωδικοποίησης μυστικών μηνυμάτων, έξω από το πεδίο της ηλεκτρονικής. Έτσι, προέκυψε η ιδέα της χρήσης μεταλλαγμένων μικροοργανισμών, με πρώτο όνομα ανάμεσα τους το γνωστό μας από την υπόθεση θανατηφόρων τροφικών δηλητηριάσεων κολοβακτηριδίου E.coli.

Στο νέο αυτό κώδικα οι επιστήμονες εισάγουν γονίδια στα βακτήρια, έτσι ώστε να ενεργοποιούνται διαφορετικές πρωτεΐνες και να εκπέμπουν διαφορετικά χρώματα. Οι ποικίλοι χρωματικοί συνδυασμοί βακτηρίων επιτρέπουν την κωδικοποίηση μηνυμάτων, τα οποία διαβάζει μόνο όποιος ξέρει ποια γονίδια-κλειδιά πρέπει να ενεργοποιήσει, ώστε να εμφανίσει τους κατάλληλους χρωματικούς συνδυασμούς και εφόσον ξέρει ποιο χρώμα αντιστοιχεί σε ποιον χαρακτήρα του αλφαβήτου. Είναι ακόμα δυνατόν να αναπτυχθούν βακτήρια που χάνουν τις "λαμπερές" ιδιότητές τους μετά από ένα χρονικό διάστημα, οπότε το κρυπτογραφημένο βιολογικό μήνυμα αυτοκαταστρέφεται.

Η βιολογική κρυπτογράφηση μέσω της χειραγώγησης του DNA, έχει ξαναδοκιμαστεί στο παρελθόν, με μέτρια αποτελέσματα. Η νέα αυτή μέθοδος προβάλλεται ως πιο εύχρηστη, αν και ερευνητές, όπως ο Ντομινίκ Χάιντερ, -ειδικός στην "κρυπτογράφηση DNA" στο πανεπιστήμιο του Ντούιζμπουργκ-Έσεν στη Γερμανία- αμφιβάλλουν για την πρακτική αξία της νέας τεχνικής, που ονομάζεται "στεγανογραφία μέσω τυπωμένων διατάξεων μικροβίων" (SPAM).

enet.gr -bbc.co.uk - physorg.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου