21/9/11

Το "συνειδησιόμετρο"

Συσκευή ιταλού νευροψυχιάτρου μετράει τις επιδόσεις του εγκεφαλικού φλοιού
Απεικόνιση των ερεθισμάτων που δέχεται ο εγκέφαλος
Ο εφευρέτης ονόμασε τη συσκευή «συνειδησιόμετρο», υποστηρίζοντας ότι η μέτρηση των διαφόρων επιπέδων της συνείδησης του ανθρώπου είναι πλέον εφικτή. Είναι σαν ένας «ορός της αλήθειας», ο οποίος μπορεί να «διαβάζει» την εγκεφαλική λειτουργία ακόμη και ανθρώπων που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.
Οπως επισημαίνει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», πρόκειται για μια συσκευή που θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στις θεωρίες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μια τέτοια εφεύρεση διευρύνει τα όρια της νευροψυχιατρικής.
Ο ενθουσιασμός της ιταλικής εφημερίδας μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι εφευρέτης αυτής της συσκευής είναι ο Τζούλιο Τονόνι, ένας ιταλός νευροψυχίατρος που τις τελευταίες δύο δεκαετίες διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν.
Ο Τονόνι παρουσίασε χθες την ανακάλυψή του σε διεθνές συνέδριο που φιλοξενείται στη Βενετία υπό τον τίτλο «Το μέλλον της επιστήμης».
Σύμφωνα με τον ιταλό καθηγητή, η περιοχή που καταλαμβάνει η συνείδηση στον ανθρώπινο εγκέφαλο βρίσκεται στον εγκεφαλικό φλοιό. Αυτό που αποκαλούμε «συνείδηση» δεν είναι τίποτε άλλο από μια σειρά πολύπλοκων σχέσεων που αναπτύσσουν μεταξύ τους οι νευρώνες.
Και δεν καθορίζεται από την ποσότητα των πληροφοριών που κατέχει ο εγκέφαλος όσο από την ικανότητά του να συνδυάζει μεταξύ τους αυτές τις πληροφορίες.
«Το "συνειδησιόμετρο" δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μηχάνημα το οποίο παράγει ένα μαγνητικό πεδίο που με τη σειρά του παράγει ένα ηλεκτρικό πεδίο στον εγκέφαλο» εξηγεί. «Το ηλεκτρικό ρεύμα δραστηριοποιεί ένα μέρος του εγκεφαλικού φλοιού. Είναι σαν να χτυπάμε την πόρτα του εγκεφάλου» προσθέτει. Εάν ο εγκέφαλος απαντήσει στο ερέθισμα ενιαία σημαίνει ότι ο ασθενής έχει συνείδηση.
Στην αντίθετη περίπτωση, η εγκεφαλική λειτουργία θρυμματίζεται σε πολλά ανεξάρτητα κομμάτια χωρίς να υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους.
Το «συνειδησιόμετρο» μετρά με αυτό τον τρόπο τον βαθμό συνείδησης. Η οποία βρίσκεται κοντά στο μηδέν όταν κοιμόμαστε χωρίς να ονειρευόμαστε ή έχουμε υποβληθεί σε αναισθησία. Σύμφωνα με τη «Ρεπούμπλικα», το «συνειδησιόμετρο» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρόγνωση. Είναι, όμως, ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των νευρολόγων.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου