22/9/11

Βρέθηκαν νετρίνα που κινούνται γρηγορότερα από το φως;

Μια ανεπιβεβαίωτη φήμη από το πείραμα Opera, τον υπόγειο ανιχνευτή νετρίνων στο Gran Sasso της κεντρικής Ιταλίας, έλεγε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς, νετρίνα του μιονίου διάνυσαν την απόσταση από το σημείο παραγωγής τους στο CERN μέχρι τον υπόγειο ανιχνευτή Opera με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός.

Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται περί στατιστικού σφάλματος ή κάποιου λάθους στις μετρήσεις.
Μπορούμε να μάθουμε αύριο περισσότερα παρακολουθώντας το σεμινάριο του CERN "New results from OPERA on neutrino properties" σε ζωντανή αναμετάδοση ΕΔΩ.

Η "φήμη" διέρρευσε αρχικά από τον Tomaso Dorigo με την ανάρτηση: A Six-Sigma Signal Of Superluminal Neutrinos From Opera! (στη συνέχεια η ανάρτηση κατέβηκε από τον ιστότοπο στον οποίο είχε δημοσιευθεί). Η επίσημη ανακοίνωση της ομάδας OPERA βρίσκεται ΕΔΩ.
Το νέο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με τη δημοσίευση πολλών σχετικών άρθρων που αμφισβητούν ήδη τη θεωρία της σχετικότητας. Σύμφωνα με το Reuters, o Antonio Ereditato, εκπρόσωπος των ερευνητών του πειράματος, δήλωσε:
"οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα τριών ετών έδειξαν ότι τα νετρίνα διανύουν την απόσταση από το CERN μέχρι το Gran Sasso 60 νανοδευτερόλεπτα πιο γρήγορα από τον χρόνο που θα έκαναν αν κινούνταν με την ταχύτητα του φωτός".
Τα δεδομένα υποτίθεται ότι έχουν ελεγχθεί από τους ερευνητές πάρα πολλές φορές. Ίδωμεν.
Διαβάστε επίσης: OPERA εναντίον βιολιστή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου