22/9/11

Τι είναι το Eduspace;

Βενετία, η πλωτή πόλη. Δορυφορική εικόνα από την ιστοσελίδα Eduspace
Η ιστοσελίδα Eduspace έχει στόχο να παράσχει σε μαθητές και καθηγητές γυμνασίου ένα εργαλείο εκμάθησης και διδασκαλίας. Προορίζεται ως η πρώτη επαφή με δεδομένα διαστημικών εικόνων και, συγκεκριμένα, με ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών παρατήρησης της Γης για εκπαίδευση και εξάσκηση.
Η ιστοσελίδα Eduspace ενθαρρύνει τους καθηγητές να χρησιμοποιούν δεδομένα παρατήρησης της Γης στη διδακτέα ύλη τους, παρέχοντας εργασίες που είναι έτοιμες για χρήση. Είναι πλούσια σε διδακτικό υλικό, ειδικά σε ό,τι αφορά τοπικά και παγκόσμια δορυφορικά δεδομένα απομακρυσμένης ανίχνευσης. Αποτελεί μια πηγή ιδεών για τον τρόπο παρουσίασης θεμάτων σχετικά με το διάστημα στην αίθουσα διδασκαλίας, ενώ παρουσιάζονται και παραδείγματα πλήρους κλίμακας.

Σχετικά με τη Γη από το Διάστημα

Η ενότητα αυτή παρέχει εικόνες υψηλής χωρικής ανάλυσης που λήφθηκαν επάνω από μεγάλες πόλεις και τοπία της Γης. Έχει σκοπό να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών και των καθηγητών ώστε να δουν τις εικόνες που λήφθηκαν από τους δορυφόρους παρατήρησης της Γης, να βρουν τη γενέτειρά τους και πιθανώς ακόμη και το σχολείο τους. Οι καθηγητές και οι μαθητές καλούνται να δουλέψουν με αυτά τα δεδομένα μελετώντας τις διάφορες ασκήσεις που παρέχονται στις διαφορετικές περιπτωσιολογικές μελέτες. Ένας από τους στόχους αυτών των περιπτωσιολογικών μελετών είναι να εμπνεύσουν τα σχολεία ώστε να δημιουργήσουν παρόμοιες αναφορές σε σχέση με τη δική τους περιοχή.

Σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα

Η ενότητα αυτή χωρίζεται σε 3 υποθέματα: Καιρός και κλίμα, Παγκόσμια αλλαγή και Παρακολούθηση καταστροφών.

Στόχος της ενότητας «Καιρός και κλίμα» είναι να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών και καθηγητών ώστε να δουν τις εικόνες μετεωρολογίας και να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν σχετικά με τον καιρό στην περιοχή όπου ζουν. Τα σχολεία καλούνται να εργαστούν με αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιώντας τις υποδείξεις που παρέχονται στις εργασίες. Οι μελέτες περιστατικών που παρέχονται πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καθοδήγηση και έμπνευση. Εδώ θα βρείτε ακίνητες και κινούμενες ακολουθίες Meteosat, παρέχοντας μια εντυπωσιακή παρουσίαση του καιρού από τη μία ημέρα στην άλλη και από εποχή σε εποχή.

Το υποθέμα «Παγκόσμια αλλαγή» μελετά φαινόμενα που επηρεάζουν τη γη, τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα. Η αποψίλωση δασών -μια ανθρώπινη ενέργεια που αλλάζει τη Γη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο- και η παρακολούθηση της θερμοκρασίας του ωκεανού και της ατμόσφαιρας μελετώνται λεπτομερώς.

Η ενότητα «Παρακολούθηση καταστροφών» μελετά τον τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί η παρατήρηση της Γης, όχι μόνο για την ανίχνευση και παρακολούθηση των περιοχών που υπέστησαν καταστροφές, αλλά και για την αξιολόγηση της ζημιάς, μετά το τέλος του συμβάντος. Επίσης παρέχει ζωτικές πληροφορίες για όσους είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση και διεξαγωγή ενεργειών ανακούφισης και διάσωσης, καθώς και για τις αρχές που είναι υπεύθυνοι για την εξέταση των δικαιωμάτων αποζημίωσης των ατόμων που υπέστησαν τις συνέπειες των καταστροφών.
Διαβάστε περισσότερα: www.esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου