24/9/11

Tα "υπερφωτεινά" νετρίνα καταρρίπτουν την Θεωρία της Σχετικότητας;

Αν υποθέσουμε ότι τα συμπεράσματα του πειράματος OPERA (σχετικό άρθρο: "OPERA εναντίον βιολιστή") είναι σωστά και ότι τα νετρίνα κινούνται με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός τότε ανατρέπεται η θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν;
Προφανώς και ανατρέπεται θα πει κάποιος αφού τα δυο αξιώματα που έθεσε ο Einstein και στα οποία βασίζεται η ειδική θεωρία της Σχετικότητας
1. Οι νόμοι της Φύσης είναι οι ίδιοι ως προς όλους τους αδρανειακούς παρατηρητές(αρχή της σχετικότητας).
2. H ταχύτητα του φωτός στο κενό έχει την ίδια τιμή ως προς κάθε αδρανειακό παρατηρητή.
οδηγούν στο αναπόφευκτο συμπέρασμα ότι κανένα σώμα δεν μπορεί να κινηθεί γρηγορότερα από το φως.
Αν λοιπόν τα νετρίνα κινούνται με ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός (εφόσον οι μετρήσεις του πειράματος OPERA είναι σωστές...) τότε καταρρίπτεται η θεωρία της Σχετικότητας!
Κι όμως αυτό είναι ένα πολύ βιαστικό συμπέρασμα.

Η Σχετικότητα μπορεί να διατυπωθεί χωρίς καμία αναφορά στην ταχύτητα του φωτός!

Κι αυτό έγινε πολύ νωρίς, λίγα χρόνια μετά τη δημοσίευση της θεωρίας του Einstein. H ιδέα να εξάγουμε τους μετασχηματισμούς Lorentz – τις εξισώσεις της ειδικής θεωρίας της Σχετικότητας – χωρίς να λάβουμε υπόψη το δεύτερο αξίωμα που αναφέρεται στην ταχύτητα του φωτός, ξεκίνησε από τον W. von Ignatowsky, τον Δεκέμβριο του 1909 στη Μόσχα.
Ο Ignatowsky προβληματίστηκε στο τι είδους μετασχηματισμοί μπορούν να εξαχθούν από τις αρχές της σχετικότητας και μόνον. Έκτοτε δημοσιεύθηκαν αρκετές μελέτες πάνω στο θέμα αυτό, προσπαθώντας η κάθε μια να ελαττώσει τις προϋποθέσεις που έπρεπε να τηρούνται.

Το συμπέρασμα απ’ αυτές τις προσπάθειες είναι ότι πράγματι μπορούμε να εξάγουμε τις εξισώσεις της Σχετικότητας χωρίς καμία αναφορά στο δεύτερο αξίωμα του Einstein που αναφέρεται στην ταχύτητα του φωτός. Αρκούν το πρώτο αξίωμα του Einstein (αρχή της σχετικότητας), η ομοιογένεια και η ισοτροπία του χώρου.
Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας ανάλυσης βρίσκεται ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου