10/10/11

Από ένα «Big Mac» γραφενίου θα δημιουργηθεί η νέα γενιά τσιπ

Το πιο λεπτό υλικό στον κόσμο και ταυτόχρονα ανθεκτικό και ηλεκτρικά αγώγιμο, το γραφένιο, ανακαλύφθηκε από τους Αndre Geim και Kostya Novoselov το 2004 στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Το υλικό αυτό με τις μοναδικές του ιδιότητες  αναμένεται ότι θα φέρει επανάσταση στην επιστήμη των υλικών και για τον λόγο αυτό άλλωστε οι ερευνητές του Μάντσεστερ έλαβαν το βραβείο Νομπέλ φυσικής 2010.
Η ομάδα του Μάντσεστερ δημοσίευσε μια νέα εργασία, στο περιοδικό «Nature Physics», με πρώτο συγγραφέα τον Leonid Ponomarenko, στην οποία περιγράφουν με ποιο τρόπο θα μπρούσε το γραφένιο να χρησιμοποιηθεί στα ηλεκτρονικά κυκλώματα.
Η ομάδα κατασκεύασε το “Big Mac” γραφένιο, δημιουργώντας ένα «σάντουιτς» τεσσάρων διαδοχικών επιπέδων με δύο στρώματα γραφενίου και με δύο επιπλέον στρώματα ενός άλλου δισδιάστατου υλικού, του νιτρικού βορίου. Η δομή αυτή θα μπορούσε να αντικαταστήσει το τσιπ-πυριτίου στους υπολογιστές.
Με τον τρόπο αυτό οι ερευνητές απομόνωσαν το γραφένιο από τις αρνητικές επιδράσεις του περιβάλλοντος και μελέτησαν τις ηλεκτρονικές του ιδιότητες. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν είχαν δει ποτέ το γραφένιο σαν μονωτή, εκτός κι αν ήταν κατεστραμμένο, αλλά τώρα για πρώτη φορά, πολύ υψηλής ποιότητας γραφένιο, γίνεται μονωτής. Σύμφωνα με τον Andre Geim από την σύνθεση αυτή θα μπορούσε να προκύψει το τρανζίστορ από γραφένιο και η δημιουργία μιας νέας γενιάς ηλεκτρονικών.
physorg.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου