20/10/11

Παρατηρώντας τη γέννηση ενός πλανήτη

Αμερικανοί και οι Αυστραλοί αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας οπτική ταχυδακτυλουργία, κατάφεραν να παρατηρήσουν τη γέννηση ενός πλανήτη.
"Είδαν" πίσω από το φως που εκπέμπει το άστρο LkCa 15 και το νέφος της μεσοαστρικής ύλης γύρω απ' αυτό, την δημιουργία του νέου πλανήτη LkCa 15 b.
Aριστερά: Λαμπερό σύννεφο σκόνης και αερίων γύρω από το άστρο LkCa 15. Δεξιά: μια μεγεθυμένη άποψη της κεντρικής περιοχής, που δείχνει το σχηματισμό του πλανήτη και τη θέση του το κεντρικού άστρου
Ο LkCa 15 b είναι ο νεώτερος πλανήτης που έχουμε δει μέχρι τώρα - 5 φορές μικρότερος από τον προηγούμενο πλανήτη που κατέιχε το ρεκόρ. Βρίσκεται 450 έτη φωτός μακριά από τη Γη και σχηματίζεται από τα αέρια και τη σκόνη της μεσοαστρικής ύλης.
Η δυσκολία του να παρατηρηθεί ένας πλανήτης κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του, οφείλεται στο γεγονός ότι το φως του μητρικού τους άστρου - ήλιου επισκιάζει τα αντικείμενα γύρω από αυτό.
Καλλιτεχνική απεικόνιση της δημιουργίας του νέου πλανήτη
Η επιτυχία των αστρονόμων ήταν ότι χρησιμοποίησαν καθρέφτες (ένας συνδυασμός "προσαρμοστικής οπτικής" του τηλεσκοπίου με μια τεχνική συμβολομετρίας) για να απαλείψουν το φως του άστρου και να παρατηρήσουν τους δίσκους σκόνης στην περιοχή δημιουργίας του πλανήτη.
Ο νεογέννητος πλανήτης που αποκαλύφθηκε είναι ένας γιγάντιος αέριος πλανήτης - σαν τον πλανήτα Δία.
physicsforme.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου