6/10/11

Ανακαλύφθηκε κομήτης με σύσταση νερού όπως της Γης

Ο κομήτης Χάρτλει 2 περιέχει νερό, του οποίου η σύσταση είναι περισσότερο όμοια με αυτήν του γήινου, από οποιονδήποτε άλλο γνωστό κομήτη, σύμφωνα με έρευνες.
Ο κομήτης Hartley 2
Η ανακάλυψη του διαστημικού τηλεσκόπιου υπερύθρων «Χέρσελ» της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) ενισχύει τη θεωρία ότι οι θάλασσες του πλανήτη μας έχουν εξωγήινη προέλευση και κάποτε ήταν γιγάντια παγόβουνα που «έπλεαν» στο διάστημα, ώσπου κάποια στιγμή έπεσαν στη Γη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πολ Χάρτογκ του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ Ερευνών του Ηλιακού Συστήματος, που παρουσίασαν τα σχετικά ευρήματά τους στο περιοδικό «Nature», μέτρησαν την ποσότητα του δευτέριου (ισότοπο του υδρογόνου, ο πυρήνας του οποίου περιέχει εκτός από το πρωτόνιο και ένα νετρόνιο), μιας σπάνιας μορφής υδρογόνου, που λέγεται και «βαρύ ύδωρ» που υπήρχε στο νερό του κομήτη. Διαπίστωσαν ότι ταιριάζει πολύ με την μοριακή σύνθεση του νερού στον πλανήτη μας, δηλαδή με τα γήινη αναλογία του δευτερίου προς το υδρογόνο ή του βαρέως σε σχέση με το κανονικό νερό.

Αυτή η εικόνα δείχνει τις θέσεις κομητών στο ηλιακό σύστημα σε σχέση με τις τροχιές των πλανητών. Η πρώτη εικόνα αριστερά δείχνει το εσωτερικό ηλιακό σύστημα μαζί και την τροχιά του κομήτη κομήτη Hartley 2 (της οικογένειας του Δία) . Ο κεντρική εικόνα δείχνει ένα μεγαλύτερο μέρος του ηλιακού συστήματος πέρα ​​από την τροχιά του Δία, καθώς και τη ζώνη Kuiper - μια από τις δυο κύριες "δεξαμενές" κομητών στο ηλιακό μας σύστημα. Η τελευταία εικόνα δεξιά δείχνει το Νέφος του Oort, την άλλη κύρια δεξαμενή των κομητών που βρίσκεται πολύ πιο πέρα ​​από το εξωτερικό ηλιακό σύστημα.
Όλο το δευτέριο και το υδρογόνο του σύμπαντος δημιουργήθηκαν λίγο μετά το Μπιγκ Μπανγκ, πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.
Από τότε υπάρχει μια σταθερή αναλογία ανάμεσα σ' αυτά τα σοιχεία.
Όμως στο νερό η αναλογία δευτέριου-υδρογόνου μπορεί να διαφέρει κατά τόπους. Οι χημικές αντιδράσεις που δημιουργούν τον πάγο στο διάστημα, μεταβάλλουν την αναλογία δευτέριου-υδρογόνου.

Λίγα εκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό της, η Γη ήταν βραχώδης και ξερή, καθώς το όποιο νερό υπήρχε στην αρχή, θα εξατμίστηκε λόγω της ανάπτυξης τρομακτικών θερμοκρασιών. Οι επιστήμονες διαφωνούν στο τι ήταν αυτό που έφερε ξανά το νερό στην επιφάνειά της και μάλιστα σε μεγαλύτερες ποσότητες, ώστε σήμερα πια να καλύπτει τα δύο τρίτα της περίπου.

Χρησιμοποιώντας το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Herschel, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι ο κομήτης Hartley 2 διαθέτει την ίδια αναλογία «βαρέος ύδατος» με το νερό των ωκεανών της Γης. Στο βαρύ ύδωρ το ένα άτομο υδρογόνο(1-Η) έχει αντικατασταθεί από άτομο δευτερίου (2-Η)
Έξι κομήτες έχουν αναλυθεί ως τώρα και όλοι έχουν βρεθεί να περιέχουν διαφορετική (περίπου διπλάσια) ποσότητα σε σχέση με αυτή των ωκεανών της Γης. Έτσι, οι επιστήμονες ως τώρα προτιμούσαν την θεωρία ότι οι αστεροειδείς και οι μετεωρίτες (και όχι οι κομήτες), επειδή έχουν παρόμοια αναλογία δευτέριου με το γήινο νερό, ήταν μάλλον αυτοί που το μετέφεραν κάποτε στον πλανήτη μας πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια κατά τον λεγόμενο «ύστερο βαρύ βομβαρδισμό» της Γης.

http://youtu.be/M3nk_q9wCZg
enet.gr - physorg.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου