30/10/11

Η μάζα ενός Σύμπαντος μέσα σε μια Μαύρη Τρύπα

O Nikodem J. Poplawski από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα επιμένει ότι οι Μαύρες Τρύπες κρύβουν μέσα τους ένα ολόκληρο Σύμπαν και αυτή τη φορά υπολογίζει ότι μέσα σε μια μαύρη τρύπα περιέχεται η μάζα ενός ολόκληρου Σύμπαντος!
Σε παλαιότερη δημοσίευσή του (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ) χρησιμοποιώντας μια τροποποιημένη μορφή της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Einstein, την θεωρία βαρύτητας Einstein-Cartan-Kibble-Sciama (ECKS), υπολόγισε μια ιδιότητα του χωροχρόνου που ονομάζεται στρέψη, μια ιδιότητα που πιστεύεται ότι «απωθεί» τη βαρύτητα. Ενώ η κλασική σχετικότητα δεν εξετάζει σωματίδια με ημι-ακέραιο σπιν, αυτή η θεωρία προβλέπει ότι αυτά τα σωματίδια αλληλεπιδρούν, δημιουργώντας μια πολύ μικρή απωστική δύναμη που ονομάζεται στρέψη.
Σε συνηθισμένες συνθήκες, η στρέψη είναι πολύ μικρή για να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Αλλά όταν η πυκνότητα γίνει πολύ μεγαλύτερη από την πυρηνική, γίνεται σημαντική.
(Σημειώνεται ότι η παραπάνω ανάλυση βασίζεται στην μέθοδο Παπαπέτρου, ενός από τους μεγαλύτερους έλληνες φυσικούς) 
Η στρέψη εμποδίζει το σχηματισμό των ιδιομορφιών μέσα σε μια μαύρη τρύπα. Έτσι αντί η ύλη να έχει άπειρη πυκνότητα στο εσωτερικό των μαύρων τρυπών και ο χωροχρόνος να εμφανίζει ιδιομορφία, ο χωρόχρονος συμπεριφέρεται σαν «συμπιεσμένο ελατήριο» που αναγκάζει την ύλη να αναπηδά και να επεκτείνεται συνεχώς. Αυτό το φαινόμενο της «αναπήδησης προς τα πίσω» προκαλείται από την συστροφή του χωροχρόνου που δημιουργεί την απωστική δύναμη που υπερνικά τη γιγάντια δύναμη της βαρύτητας της μαύρης τρύπας.
Εκτός του συμπεράσματος ότι και το δικό μας σύμπαν βρίσκεται στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας που ανήκει σε ένα άλλο σύμπαν, η θεωρία του Poplawski εξηγεί επίσης
γιατί ο χρόνος ρέει προς μια κατεύθυνση
και
γιατί δεν χρειάζεται η υπόθεση του πληθωριστικού σύμπαντος.
Στην πιο πρόσφατη δημοσίευσή του ΕΔΩ , ο Poplawski αποδεικνύει η μάζα του σύμπαντος που παράγεται από «αναπήδηση» μέσα σε μια μαύρη τρύπα μάζας MBH έχει μάζα
                      Mb ~ MBH2 mn1/2 / mPl3/2
όπου mn είναι η μάζα του νετρονίου και mPl η μάζα Planck.
Για μια τυπική μαύρη τρύπα η τιμή της μάζας του σύμπαντος που προκύπτει είναι περίπου 1032 ηλιακές μάζες, ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του δικού μας Σύμπαντος. Καθώς το σύμπαν της υπερ-σχετικιστικής μαύρης τρύπας διαστέλλεται, η μάζα του μειώνεται έως ότου επικρατήσουν τα μη σχετικιστικά βαρέα σωμάτια, φτάνοντας στην μάζα του Σύμπαντός μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...